Başta Suudi Arabistan ile Katar olmak üzere birçok ülke, BM Genel Kurulu’nun oturumlarında Suriye’ye yönelik bir askeri operasyon düzenlenmesi gerektiğini savunuyor. Toplantılara katılmayan Türkiye ise Suriye topraklarında bir güvenli bölge oluşturulmasını istedi. BBC’ye konuşan Türk Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu, „Suriye kaynaklı mülteci krizinin giderek büyümesinden ötürü bu ülkede bir an önce güvenli bölge kurulması için adım atılması gerektiğini“ demişti. BBC muhabirinin „güvenli bölgenin oluşturulması durumunda savaş riskinin olduğunu“ sorması üzerine Davutoğlu, „eğer doğru zamanda doğru önlemleri alıp, doğru adımları atmazsanız gelecekte daha büyük risklerle karşı karşıya kalırsınız“ şeklinde yanıt vermişti.
Tam bu dönemde El Arabiya televizyonu dikkat çekici bir iddia ortaya attı. Dubai merkezli televizyon, Türkiye’nin destekliği muhaliflerin aracığıyla Şam yönetiminin gizli belgelerine ulaştıklarını ileri sürdü. Sözkonusu belgeleri bir hafta boyunca açıklayacaklarını duyuran Televizyon, açıkladıkları ilk iki belgede bir savaşa neden olacak iddialara yer verdi. Açıklanan belgeye göre Suriye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülen Türk savaş uçağının iki pilotu sağ olarak Şam rejiminin eline geçti. Pilotlara ‘esir’ muammelesi yapan Şam yönetimi, önce sorguladı sonra da öldürdü.
Belgelere muhalifler aracığıyla ulaştıklarını açıklayan televizyon, yayınladığı ikinci belgede de uçağın Rusya’nın verdiği istihbaratla düşürüldüğü ve yine pilotun bu istihbarat sayesinde yakalandığı belirtiliyor. Belgede Moskova’nın yakalanan iki pilotun sorgulandıktan sonra ‘doğal yollarla öldürülmesi’ni ve uluslararası sulardaki patlama bölgesine geri götürülmesini istediği belirtiliyor.
El Arabiya’nın bu iddiaları ciddiye alınmadı ve televizyon kanalının bir provokasyon peşinde olduğu belirtildi. Türkiye, belgelere ilişkin hiçbir açıklama yapmadı. Rusya ise iddianın ciddiye alınacak bir tarafınan olmadığını duyurdu.
İsrail’in DEBKAfile sitesi, belgelerin Baas rejimine karşı doğrudan askeri müdahaleye kışkırtmak ve Arap hükümetlerinin Moskova ile bağlarını zayıflatmak için yayınladığını belirtti.

ŞAM