Suriye’de Özgür Suriye Ordusu’nun üst düzey komutanlarından birisinin El Kaide’yle bağlantılı bir grup tarafından öldürüldüğü açıklandı. Yüksek Askeri Konsey üyesi Kemal Hamami’nin, pek çok Irak grubunu bünyesinde barındıran çatı örgüt Irak İslam Devleti üyeleriyle Lazkiye’de görüştüğü sırada öldürüldüğü açıklandı.  


Telefonla haber verdiler

Uluslararası haber ajansı Reuters’a açıklama yapan Özgür Suriye Ordusu sözcüsü, Irak İslam Devleti’nden bir telefon aldıklarını ve Kemal Hamami’nin öldürüldüğünün söylendiğini açıkladı. Sözcü Kasım Saadeddin, Ebu Basel El Ladkani adıyla da tanınan Kemal Hamami’nin, Irak İslam Devleti üyeleriyle Esad’a karşı yeni ‘savaş planlarını’ tartışmak için biraraya geldiğini söyledi. Saadeddin, “Beni aradılar ve Ebu Basel’i öldürdüklerini söylediler. Tüm Askeri Konsey üyelerini de öldüreceklerini söylediler” dedi.
 
ÖSO: Savaş ilanı

Özgür Suriye Ordusu komutanları Kemal Hamami’nin öldürülmesini “savaş ilanı” olarak niteledi. Ülkedeki katı İslamcılarla laik kesimi temsil eden Özgür Suriye Ordusu arasında benzer çatışmaların çok sık yaşandığını belirtiliyor. El Kaide, Suriye’de şeriata uygun bir yönetim oluşturmayı isterken Özgür Suriye Ordusu, teokratik bir yönetime karşı çıkıyor. Suriye’de faaliyet gösteren El Kaide’ya bağlı örgütler, sadece Esad’ın getmesini değil, ülkede sistemin de değişmesi gerektiğini belirtiyor. Özgür Suriye Ordusu’nu da “laik” olmakla suçluyor. Suriye ordusundan ayrılan subayları tarafından 2011 yılında Türkiye’de kurulan Özgür Suriye Ordusu’nun yaklaşık 40 bin üyesi bulunduğu tahmin ediliyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlere karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu sınırlı ölçüde başarı kazanmış olsa da, gelişmiş silahlara sahip olmadan bu savaşı kazanamayacaklarını kendileri de itiraf ediyor.

Batı bekleme halinde

ABD ile Batı devletleri ÖSO’ya silah yardımı kararı almıştı ancak şu anda bekleme halindeler. Resmi açıklamalar bu yönde olsa da Suriye’ye silahların gayri resmi yollardan gönderildiği aşikar.

ŞAM