Elindeki notla 1000 imza topladı

Kadın Haberleri —

  • Zürih’te yaşayan 68 yaşındaki Îmê Ana, elindeki Almanca yazılı notla sokak sokak dolaşıp PKK yasağına karşı 1000 imza topladı. 

ERDOĞAN ZAMUR / ZÜRİH

İlerleyen yaşına ve Almanca bilmemesine rağmen İsviçre’nin Zürih kentinde PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için meydan meydan gezerek imza toplayan Îmê Ana, “herkes elinden gelen çabayı göstermeli” diyor.

Uluslararası Adalet İnisiyatifi’nin PKK’nin Avrupa Birliği’nin 'terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için başlattığı imza kampanyası devam ediyor. İsviçre’de başında beyaz laçiki(tülbent), boynuna taktığı sarı, kırmızı, yeşil şalıyla her eylemde en önde yerini alan İsmihan Ok da bu kampanyanın emektarlarından. 2009 yılından itibaren İsviçre’de sürgünde olan 68 yaşındaki İsmihan Ok, çevresindekiler tarafından Îmê Ana olarak biliniyor. 

Dil bilmemesi de engel değil 

Özgürlük mücadelesiyle tanışıklığı 1970’li yıllara uzanan Îmê Ana, hakkında açılan davalar nedeniyle ülkeye dönemiyor. Başkent Zürih’te çocuğu, gelini ve torunları ile yaşayan Îmê Ana, ilerleyen yaşına rağmen bitmeyen yüksek enerjisiyle dikkat çekiyor. Ana dili Kürtçenin dışında çok az da Türkçe bilen Îmê Ana, torunu tarafından kendisine yazılan Almanca notla her gün sokaklarda, meydanlarda ve eylemlerde PKK yasağının sona ermesi için imza topluyor. 

1000 imza topladı

Hastalıklarına rağmen imza toplamaktan geri durmayan Îmê Ana, “Dil bilmeyince, amacını anlatmak kolay değil ama böyle de imza toplayabiliyorum” diyor. Îmê Ana elindeki, “İmza atarsınız Kürtler ve Türkler arasındaki savaşı durdurabilir, Kürtleri özgürleştirebilir ve anneler savaştaki çocukları için daha fazla ağlamaz” yazılı notuyla şimdiye kadar tek başına 1000 imza toplamış. 

PKK bu listeden çıkarılmalı

Îmê Ana, “Biz hiç kimse ölmesin diye mücadele ediyoruz. Herkes çocuklarına bunu anlatıp bilinçlendirerek bu mücadele içerisindeki yerini almalı. Herkes elinden gelen çabayı göstermeli. PKK bu listeden mutlaka çıkarılmalı. Çünkü terörü yapan biz değiliz, aslında bize yapılan terörizmdir. Kürdistan özgür olsun. Haklarımıza sahip olalım. Özgür ve bir güzel bir yaşam olsun” diyor. 

Kızım ‘terörist’ değil PKK’li

Îmê Ana aynı zamanda bir gerilla annesi. Kızı gerillaya katıldıktan sonra üzerlerindeki baskıların arttığını anlatan Îmê Ana her zaman direngen ve mücadeleci olmuş. Kızı için savcılığa çağrıldığında ‘terörist’ ifadesine itiraz eden Îme Ana ısrar etmiş ve sonuçta tutanaklara “Kızı PKK’ye katıldı” ifadesini yazdırmayı başarmış. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.