ELN toplantıya çağırdı

Dünya Haberleri —

ELN ve Kolombiya hükümeti

ELN ve Kolombiya hükümeti

  • Kolombiya’da Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (ELN), barış görüşmelerinin "kritik bir durumda" olduğunu söyleyerek hükümeti olağanüstü toplantıya davet etti.

ELN ve Kolombiya hükümeti şu ana kadar altı tur müzakere gerçekleştirse de kalıcılaşan bir durum yok. Bu görüşmeler iki taraflı ateşkes, süreci finanse etmek için çok bağışçılı bir fonun kurulması ile sonuçlandı. Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (ELN), barış görüşmelerinin "kritik bir durumda" olduğunu söyleyerek hükümetle olağanüstü toplantı talebinde bulundu.

12 Nisan’da toplanalım

Reuters'in hükümet ve devrimci gruptan kaynaklara dayandırdığı haberine göre ELN, pazartesi günü hükümet delegasyonu başkanı Vera Grabe'ye gönderdiği bir mektupta, "Heyetimiz ile ulusal hükümet temsilcileri arasındaki olağan görüşme döngüsünü sürdürmek için yeterli koşulları görmüyoruz." dedi. Toplantıların 12 Nisan'dan itibaren Venezuela'da başlaması talep edilen mektupta, "Görüşmelerin kritik durumu nedeniyle, garantör ülkelerden delegelerin her iki tarafa da yardım etme rollerini yerine getirebilmeleri için bu olağanüstü toplantıya davet edilmesini öneriyoruz." denildi.

Rahiplerin kurduğu

Devlet Başkanı Gustavo Petro, Kolombiya'da en az 450 bin kişinin ölümüne yol açan altmış yıllık çatışmaları silahlı gruplarla barış anlaşmaları imzalayarak sona erdirme çabalarının bir parçası olarak 2022'nin sonunda ELN ile görüşmelere yeniden başladı.

Katolik rahipler tarafından zulüm ve adaletsizliklerle mücadele için kurulan kurulan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. Yaklaşık yarısı savaşçı olmak üzere yaklaşık 6 bin üyesi bulunuyor. Müzakerelere garantör ülke olarak Meksika, Norveç, Venezuela, Küba, Brezilya ve Şili destek veriyor. BOGOTA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.