Emekçiler 10’uncu kez uyardı

Dünya Haberleri —

Fransa'da 10. uyarı genel grevi

Fransa'da 10. uyarı genel grevi

  • Fransa hükümeti sendikalar ile yeniden görüşmek için eylemlere katılımın azalmasını beklerken, sendikalar el yükseltip 11’inci kez genel grev kararı aldı. Fransa 6 Nisan’da yine felç olacak. 
  • Fransa’da emeklilik yaşını düzenleyen yasayı meclisten geçirmeksizin kabul eden hükümetin zor kullandığını söyleyen sendikaların çağrısı ile emekçiler iş bıraktı, gösteri yaptı. Çalışanların başlattığı grev ve eyleme öğrenciler de katıldı.

 

Sendikaların çağrısı ile emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran yasayı yürürlüğe koyan Macron hükümetine karşı çalışanlar 10'uncu kez sokağa çıktı, yasanın geri çekilmesini istedi. Ülkenin en büyük sendikal konfederasyonu CFDT Sendikası Genel Sekreteri Laurent Berger, yasanın askıya alması durumunda arabulucu olmaya hazır olduğunu söyledi. Sendikalar askıya alma değil iptalini istiyor. 
Cumhurbaşkanı Macron’un hayır dediği çağrıya yanıt, Başbakan Elisabeth Borne'dan geldi. Sendikalar arası birlik, 6 Nisan'da yeniden genel grev çağrısı yaptı. Başbakan 4 Nisan günü Laurent Berger ile görüşeceği mesajını gönderdi.

Sendikalar: ‘Hükümet zor kullanıyor’
Hükümetin emeklilik reformunu Meclis'te oylatmadan geçirmesinin ardından "iktidarı zor kullanıyor" diyen sendikalar, 10'uncu kez Fransızlar'ı sokağa çağırdı.
Başkent Paris başta olmak üzere büyük kentlerde gün boyu eylemlerle hükümet protesto edildi. Gösterilere üniversitelerden çok sayıda çalışan ve öğrencinin de katılması dikkat çekti.
Sabah saatlerinden itibaren okullarda, hastanelerde, rafinerilerde, demiryollarında ve kültür sektöründeki grevlerle güne başlayan çalışanlara, Louvre Müzesi, Eyfel Kulesi, Zafer Takı Arc de Triomph ve Versaille Sarayı çalışanları da katıldı. Dünyanın en çok ziyaret edilen turistik mekanları grev nedeniyle ziyarete kapalıydı.

Darmanin itidal çağrısı yaptı
5 bin 500'ü Paris'te olmak üzere 13 bin polis ülke genelinde görev aldı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "1000'den fazla radikal unsurun Paris'e geldiğini ve ortalığı kan ve ateşe bulamak istediklerini" savunarak göstericilere itidal çağrısında bulundu. Başkent Paris'te Republique Meydanı'nda toplanan kortej slogan ve şarkılarla gösteriyi tamamladı. Ancak akşam saatlerinde 200 göstericiyle polis arasında yer yer çatışmalar yaşandı. Black Bloks adı verilen grup polise sert cisimler atarken, polis bu grubu diğer eylemcilerden ayırdı, daha az müdahale ve gözaltı yaşandı.
Günün sonunda Paris'te 35 kişi gözaltına alındı. Toulouse, Lyon, Rennes ve Strasbourg kentlerinde de yer yer göstericiler ve polisler arasında çatışmalar yaşandı.

Taraflar arası güç gösterisi
Hükümet, göstericilerin sayısının azalması ve böylece sendikaların yeniden masaya çağrılması stratejisini izlerken, sendikalar "yasa geri çekilene kadar eyleme devam" hedefiyle gösterileri sürdürerek bu stratejiye karşılık veriyor.
Gün boyunca hem hükümetin hem de sendikaların gözü, eylemlerin bundan sonraki seyrini belirleyecek olan katılım rakamındaydı. İçişleri Bakanlığı'na göre gösterilere Fransa genelinde 740 bin, Paris'te ise 93 bin gösterici katıldı. Ancak sendikalar Fransa genelinde 2 milyondan fazla kişinin bugün grev ve gösterilere katıldığını, Paris'te ise 400 bin kişinin yürüdüğünü açıkladı.
Bir önceki gösterilerde Paris'te 119 bin, Fransa'da 1 milyon 100 bin kişi gösterilere katıldı. Başkentte katılım bir öncekine yakın gerçekleşirken, Paris dışındaki kentlerde daha büyük oranda bir düşüş gözlemlendi.

11’inci genel grev 6 Nisan'da
Gösterilerin ardından akşam saatlerinde toplanan sendikalar arası birlik, 6 Nisan'da 11'inci kez genel grev kararı alarak Fransızlar'ı yeniden sokağa davet etti.
Buna karşılık Başbakan Elisabeth Borne, önümüzdeki hafta başında sendikalarla bir araya gelebilecekleri mesajını sendikalara iletti. CFDT Genel Sekreteri Berger, Başbakan Borne'un "önümüzdeki Pazartesi ya da Salı günü sendikaları davet ettiğini" açıkladı.
Sendikalar hükümetle görüşmeye gidebileceklerini; ancak tek bir gündem maddeleri olduğunu, "yasanın geri çekilmesi" dışında bir gündemi tartışmayacaklarını dile getirdi.
Hiçbir şekilde taviz vermeyen bir Emmanuel Macron ile karşı karşıya kalan sendikalar, emeklilik reformuna karşı Ocak ortasından bu yana gösterilerini sürdürüyor. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.