En kötü senaryo için hazırlık

Dünya Haberleri —

Manevralar için Ukrayna sınırına varan Rus zırhlıları. 

Manevralar için Ukrayna sınırına varan Rus zırhlıları. 

  • Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginliğin savaşa dönüşmemesi için diplomatik girişimler sürerken, taraflar olası bir savaşa karşı hazırlıklarını sürdürüyor. NATO ve ABD müttefikleri Ukrayna’ya askeri ve maddi destek verirken, Rusya da Ukrayna sınırına askeri birliklerini yığmaya devam ediyor.

Bölgedeki Rus birliklerinin sayısı son yılların en yüksek düzeyine ulaştı. ABD ve NATO’ya göre; Rusya’nın Ukrayna sınırında 100 bin askeri var. Ayrıca Rusya, Batı ile gerilimin tırmandığı bir dönemde Belarus’la “savaşa hazırlık” tatbikatı yapmaya karar verdi. Rusya, Şubat’ta yapılacak tatbikat için geçtiğimiz günlerde Belarus’a askeri birlik gönderdi. 

Savaş Doğu’da patlayacak

Uzmanlar, bu çapta büyük birliklerin sevkiyatının yalnızca tatbikat amacı için yapılmayacağını belirtiyor. Analistlere göre; Rusya, ABD ve NATO destekli Ukrayna’yı tamamen işgal etmeyi göze alamaz. Analizlerde olası bir savaşın Ukrayna’nın Rusça konuşulan Doğu bölgelerinde patlayacağına işaret ediliyor. Doğu’daki Donetsk ve Lugask 2014 yılında Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan ederek, Halk Cumhuriyetleri’ni kurmuştu. 

Ancak Ukrayna bu devletleri tanımıyor. Ukrayna ve müttefiği ABD ile NATO, Rusya’yı bu bölgelere siyasi, askeri ve maddi destek vermekle suçluyor. 

Gözler cephe hattına çevrildi

Lugask ve Donbass’ta Ukrayna ordusu ile Halk Milisleri arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti. ABD’nin diplomatik girişimleri sürerken, Doğu’daki cephe hattında ve sınır boyunca askeri hareketlilikler de tüm dünya tarafından dikkatle izleniyor.

Çoğunluk Ruslar’da

Ukrayna, birçok eski Sovyet cumhuriyeti gibi birçok halkın bir arada yaşadığı bir ülke. Ukrayna’nın doğu ve güneyindeki Lugansk, Donetsk, Kharkov, Kherson, Kırım ve Odessa’da yüzde 60’ları aşan bir Rus nüfusu yaşıyor. Çatışmaların yaşandığı Donbass bölgesi ise Rusça konuşanların Kırım’dan sonra en fazla bulunduğu bölge. Ukrayna genelinde Ukraynaca konuşanların nüfusa oranı yüzde 35 civarıyken, Rusça konuşanlar nüfusun yaklaşık yüzde 17’sini oluşturuyor. Bunun dışında ülkede Macarlar, Moldovalılar, Romanyalılar gibi birçok halk bulunuyor.  

‘Bağımsızlığı tanıyın’ tasarısı

Öte yandan Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıma çağrısını içeren bir tasarı dün Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'ya sunuldu. Komünist Partisi milletvekillerinin hazırladığı tasarıda, Devlet Başkanı Vladimir Putin’den bu bölgelerin bağımsızlığını tanıması isteniyor. Tasarı metninde, “Bu cumhuriyetlerde, geçtiğimiz yıllar içinde, halkın iradesi temelinde, demokratik yapılar ve meşru iktidarın tüm niteliklerine sahip devletler inşa edildi" denildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.