Enternasyonal dayanışma ile omuz verelim

Kadın Haberleri —

.

.

  •  Amed'de 22 kadının rehin alınmasına tepki gösteren siyasetçiler, iktidarın kadınlara gözdağı vermeye çalıştığını belirterek, “Enternasyonal bir dayanışma ile mücadeleye omuz verilmeli” çağrısında bulundu.

HABER MERKEZİ

Amed’de Rosa Kadın Derneği’ne yapılan baskın ve 22 kadının gözaltına alınmasına tepkiler büyüyor. Jinnews’e konuşan İzmir ve İstanbul’daki kadın örgütleri, gözaltılara karşı dayanışmanın önemini vurguladı.

‘Vardık, var olacağız’ı tekrarlayalım

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü İdil Uğurlu: Örgütlü kadın mücadelesi, kurumsallaşmaya çalışan faşizmin önündeki en büyük barikat. TJA, dünya kadın hareketleri tarafından dikkatle izlenen, bütün çalışmaları takip edilen, bir anlamda da dünyadaki tüm kadın mücadelesinin öncülerinden biri. 
İktidar sistematikleşen saldırılarla kadınları güçsüz düşürmeye çalışıyor ancak bu gerçekleşmeyecek. Kadınların çoğunda rıza sağlayamayan bir iktidar söz konusu. Bu, kadın mücadelesinin daha da büyümesinin önünü açıyor. Kesintisiz mücadele ettikleri için, yaşamlarından, haklarından, kimliklerinden, özgürlüklerinden vazgeçmedikleri gibi bunu daha da büyütecekler. Kadınlar sadece mesaj vermekle sınırlı kalmıyor, bunu hayata geçirdikleri için iktidarın saldırması kendi açısından anlaşılabilir fakat buna verilebilecek cevap sadece Kürdistan ve Türkiye’deki ortak kadın mücadelesini de aşan bir yerden olmalı. Enternasyonal bir dayanışma ile kadın mücadelesine omuz vermek ve yan yana durmak, ‘Vardık, var olacağız’ı tekrarlayarak kadının özgür yaşamın, eş yaşamın, ekolojik yaşamın öncüsü olacağını bir kez daha kadınlar sokaklardan, alanlardan, fabrikalardan, işyerlerinden, tarlalardan, o hapsedilmek istendikleri evlerden haykırarak aşacaklarına inanıyorum.

Birimiz hepimiz için

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce: İktidar uzun zamandır kadınlara gözdağı vermeye çalışıyor. Son gözaltı operasyonu ile ‘Ya bize biat edeceksiniz ya da bu baskılara maruz kalacaksınız’ mesajı verdi. Kadınlar iktidarın politikaları karşısında uzun zamandır susmadı. Pandemi sürecinde de ev içinde ve birçok alanda kadınlar mücadeleye devam etti. Kurumlarımız kayyum aracılığıyla kapatıldı. Buna rağmen yeni dernekler açtık. Kadın dernekleri ‘Biz bir bina değiliz, bir yerde olmayacağız. Her yerde, evde, sokakta mücadele etmeye devam edeceğiz’ dedi ve Rosa Kadın Derneği tam da bütün baskıların arttığı bir dönemde, pandeminin en ağır koşullarını kadınların yaşadığı bir dönemde kadınlara Diyarbakır’da umut oldu ve bu alanda çalışmaya başladı. 

Rosa Kadın Derneği kurulduğu günden itibaren baskı ve operasyonlara maruz kaldı. İktidar, kadın düşmanlığının yanında Kürt düşmanlığını da sürdürüyor ve Kürt kadın hareketini yok etmeye çalışıyor. Çünkü biliyor ki Kürt kadın hareketi Türkiye’deki kadınlarla birleşirse buradan çok güçlü bir dinamizm çıkacak. Burayı törpülemeye çalışıyor. Bunu kayyum aracılığıyla denedi olmadı; kadın derneklerimizi kapattı, yine olmadı. Çünkü kadınlar her anlamda, hem birleşik mücadeleyi hem de kadın dayanışmasını yükseltmeye devam etti. Bir kez daha söylüyoruz: Dayanışmamızdan vazgeçmeyeceğiz, birimiz hepimiz, hepimiz İstanbul Sözleşmesi ve kendi hayatlarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Bir annenin gözyaşından korkan devlet bitmiştir

Halkların Demokratik Partisi Meclis Üyesi Kadriye Özgüç: Rosa Kadın Derneği’ne yönelik yapılan saldırı, bizim için mücadelemizi büyütme gerekçesidir. Bundan sonraki dönem bizim için daha da ağır geçebilir, çünkü her sabah yeni bir saldırı ile karşı karşıya kalıyoruz. Biz yapılan bu saldırıyı kınıyoruz ve bundan sonraki süreç açısından da temel haklarımızı savunan bir yerden kendi pozisyonumuzu alacağız. Geri adım atmayacağız. Bizim geri adım atacağımızı düşünenler korksunlar. Kulaklarını tıkamak istedikleri yerde sesimiz daha da gür çıkacak ve bu perdeleri yırtacağız. Devlet bir annenin gözyaşından, isyanından korkuyorsa; aslında bitmiş demektir bizim nezdimizde. Bu saldırıların hiçbiri sonuç vermeyecek. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.