THY’nin Afrika seferleri arttı
Financial Times, 2011 yılında Somali’yi neredeyse 20 yıl aradan sonra Afrika dışından bir ülkeden ziyaret eden ilk yabancı liderin Erdoğan olduğuna vurgu yapıyor. Türk Hava Yolları’nın Sahra Çölü altında sefer düzenlediği kent sayısını 24’e çıkardığını yazan Financial Times, diplomasi ve ulaşım bağlarıyla desteklenen ticaretin hacminin buna paralel arttığına işaret ediyor.
Gülen cemaatinin etkisi
Gazeteye göre Türkiye’nin Orta ve Güney Afrika ülkeleriyle 2000 yılında yaklaşık 750 milyon dolar olan ticaret hacmi 2011’de 7,5 milyar dolara tırmanmış bulunuyor. Financial Times, Türkiye’nin Afrika ile güçlenen ilişkilerinde Fethullah Gülen okullarının da rolü olduğuna dikkat çekiyor. Gazete, Gülen cemaatine yakınlık duyan bir örgüt olarak nitelediği Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) Afrika şirketleriyle kurduğu bireysel bağların da ilişkileri güçlendirdiği kanısında.
Oy potansiyeli
Financial Times’a konuşan eski Türk diplomat Sinan Ülgen, Türkiye’nin Afrika’ya olan ilgisinin 2009-2010 yıllarında Ankara’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmek için yürüttüğü ve başarıyla sonuçlanan kampanyası esnasında önemli şekilde arttığını belirtiyor. 55 ülke ile Afrika’nın Birleşmiş Milletler’de temsil edilen devletlerin dörtte birden fazlasını barındırdığını yazan Financial Times, bunun da uluslararası siyasi konularda ciddi bir oy potansiyeli anlamına geldiğini kaydediyor. Ancak gazete, Afrika üzerinde nüfuzunu artırmak isteyen başka ülkeler olduğuna da dikkat çekiyor. Uganda’da çalışan Türk bir işadamı, rakip Çinli şirketlerin iyice kök saldığını söylüyor.
LONDRA