Erdoğan ile işbirliğine devam dediler

Dünya Haberleri —

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

  • Seçim sürecinde Erdoğan ve Bahçeli’nin herkes bizim karşımızda söylemine rağmen seçim sonuçlarının açıklanması ile birlikte BM, NATO, ABD ve AB yetkilileri seçimin galibini kutladı. Müttefik vurgusunun öne çıktığı kutlama mesajları işbirliğinin devamına dikkat çekti. 

28 Mayıs’ta yapılan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Türkiye geleninde seçimlere katılım yüzde 85,7 olarak açıklandı. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenin ise yüzde 55,4’ü oy kullandı. Seçim sonuçlarının açıklanmasından önce ve açılanması ile birlikte bir çok ülke yeni cumhurbaşkanını kutladı. 

BM ve NATO işbirliği artacak
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Erdoğan'ı kazandığı seçimden dolayı kutlarken iş birliğini artırma vurgusu yaptı. Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric tarafından yapılan yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri'nin "Türkiye ile BM arasındaki iş birliğinin daha da güçlendirilmesini dört gözle beklediği" duyuruldu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Twitter'dan yaptığı paylaşım ile Erdoğan'ı tebrik etti. Stoltenberg, "Birlikte çalışmayı sürdürmeyi ve Temmuz'daki NATO Zirvesi'ne hazırlanmayı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadesini kullandı.

AB: Stratejik önem taşıyor
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Erdoğan'ı tebrik etti. "AB-Türkiye ilişkilerini geliştirmeyi sürdürmek için sabırsızlanıyorum" diyen von der Leyen, "Halklarımızın yararı için, hem AB hem de Türkiye açısından bu ilişkiyi geliştirmek stratejik bir önem taşıyor" ifadesini kullandı.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel de Twitter mesajında Erdoğan'ı tebrik ederek "Gelecek yıllarda AB-Türkiye ilişkilerini derinleştirmek için sizinle tekrar çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

Scholz: ortak ve müttefikiz
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da sosyal medya hesabından kutlama mesajı yayınladı. Scholz mesajında, "Almanya ve Türkiye yakın ortak ve müttefiktir, toplumsal ve ekonomik olarak da birbirimize güçlü bir şekilde bağlıyız" diyen Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yeniden seçilmesi nedeniyle tebrik etti.

Biden’dan NATO müttefiki vurgusu
Yeniden seçilen Erdoğan'ı tebrik eden bir başka lider, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden oldu. Biden, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "NATO müttefikleri olarak ikili meseleler ve ortak küresel zorluklar üzerinde birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Putin sonuçtan memnun
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Erdoğan'a gönderdiği tebrik mesajında, "Bu seçimlerdeki zaferiniz, hem Türkiye Cumhuriyeti'nin lideri olarak gerçekleştirdiğiniz özverili çalışmanın doğal bir sonucu hem de Türk halkının devlet egemenliğini güçlendirme ve bağımsız bir dış politika izleme çabalarınızı desteklediğinin açık bir kanıtıdır" ifadesini kullandı.

Macron: Birlikte ilerleyeceğiz
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter'dan paylaştığı Türkçe mesajda, "Fransa ve Türkiye'nin birlikte üstesinden geleceği büyük sınamalar var. Avrupa'ya barışın geri gelmesi, Avrakdeniz İttifakımızın geleceği, Akdeniz denizi. Erdoğan ile birlikte, ilerlemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy Avrupa’nın güvenliği dedi
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Türkçe tweet attı: "Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferinden dolayı Cumhurbaşkanı @RTErdogan kutluyorum. Avrupa'nın güvenliği ve istikrarı için iş birliğimizin geliştirilmesini ve ülkelerimizin yararına stratejik ortaklığımızın daha da güçlendirilmesini umuyoruz."

Sunak: Ticaretin geliştirilmesi
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Twitter'dan Erdoğan'ı tebrik ederek "NATO müttefikleri olarak ticaretin geliştirilmesinden güvenlik tehditleriyle mücadeleye kadar ülkelerimiz arasındaki güçlü iş birliğini sürdürmeyi dört gözle bekliyorum" dedi.

Herzog, birlikte çalışmaya devam
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da Erdoğan’ı bir mesaj paylaşarak tebrik etti. Herzog resmi twitter hesabından yaptığı kutlamada, “Türkiye Cumhurbaşkanı @RTErdogan'ı seçim zaferinden dolayı tebrik ediyoruz” dedi. Herzog, “Türkiye ile İsrail arasındaki iyi bağları güçlendirmek ve geliştirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğimize inanıyorum” diyerek iki ülke arasındaki köklü ilişkilere dikkat çekti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.