Erdoğan’ın casuslarına dokunmuyor 

Yurt Dışı Haberleri —

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen

  •  Almanya’da Türkiye’nin casusluk faaliyetleri artıyor. Son iki yılda MİT ile bağlantılı 10 soruşturma açıldı. İkisi takipsizlikle sonuçlanırken şimdiye kadar hiçbir dava açılmadı. 
  •  “Federal hükümetin Erdoğan’ın Almanya’daki ağını çökertmekle bir ilgisinin olmadığı açık” diyen Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, yeni hükümetten Ankara’ya daha fazla baskı uygulanmasını istedi. 

Almanya’da Türkiye başta olmak üzere yabancı istihbarat servisleri için yapılan casusluk faaliyetleriyle ilgili açılan soruşturma sayısı arttı. 

Federal Başsavcılığın Almanya’da yabancı istihbarat servislerinin faaliyetleriyle ilgili açtığı soruşturmaların sayısı 2021’de bir önceki yıla kıyasla arttı. Sol Parti’nin konuya ilişkin soru önergesine hükümet tarafından verilen yanıtta, özellikle Türkiye adına yapılan casusluk faaliyetlerinde artış olduğu dikkat çekti. Welt gazetesinin hükümetin cevabına dayandırarak yaptığı haberde, Başsavcılığın 2020 yılında 14 soruşturma açtığı, 2021’de yabancı casusluk eylemlerine ilişkin 22 soruşturma başlattığı belirtildi. Son iki yıl içinde açılan soruşturmalardan 10’u Türkiye’nin gizli servisi Milli İstihbarat Teşkilatı’yla (MİT) bağlantılı. Soruşturmalardan 4’ü 2020’de, 6’sı ise 2021’de açıldı. 

Yeni hükümet üzerine gitmeli

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, geçen yılki soruşturmalardan ikisinin takipsizlikle sonuçlandığını ve yürütülen soruşturmalarla ilgili şimdiye kadar bir dava açılmadığını kaydetti. Alman hükümetini bu konuda tepkisiz kalmakla suçlayan Dağdelen, “Federal hükümetin Erdoğan’ın Almanya’daki ağını çökertmekle bir ilgisinin olmadığı açık” dedi. Dağdelen, yeni Alman hükümetinden Ankara’ya daha fazla baskı uygulamasını istedi.

Almanya: Tehlike yok

Milletvekili Dağdelen de geçen sonbahardaki seçim kampanyası sırasında Alman emniyeti tarafından olası bir saldırı planına karşı uyarılmıştı. Emniyet, Dağdelen’e 23 Eylül’de katılmayı planladığı etkinliğini iptal etmesini tavsiye etmişti. Dağdelen de Türk milliyetçilerinden “JİTEM” imzalı mesajlarla ölüm tehditleri aldığını duyurmuştu. Almanya’da 24 solcu ve muhalif isim Türk milliyetçileri tarafından tehdit edilmişti. Konu geçtimiz yıl meclise taşınırken, AKP rejimine sonsuz tolerans tanıyan Alman hükümeti “tehlike yok” açıklamasında bulunmuştu. 

Mermi ve liste ele geçirilmişti 

Almanya’da son olarak geçtiğimiz yıl Ekim ayında Karlsruhe Başsavcılığının talimatıyla 40 yaşındaki kişi Türkiye adına casusluk yaptığı, MİT’e iletilmek üzere Köln ve çevresinde Gülen Hareketi mensupları için bilgi topladığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Alman medyasında yer alan haberlerde tutuklananan kişinin yanında 200 atımlık mermi ile bir isim listesi ele geçirilmişti. 

BfV raporunda MİT

Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) de 2019 yılı raporunda MİT’in ülkedeki casusluk faaliyetlerine geniş yer verilmişti. Raporda, MİT’in Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarını korumak için bir güvenlik aparatına dönüştüğü kaydedildi. Almanya’nın MİT’in odağında bulunan ülkelerin başında geldiği ifade edilen raporda, Türk istihbaratının faaliyetleri için ülkedeki Türk kuruluşlar ile konsoloslukları kullandığı bilgisi yer aldı. Raporda, MİT’in, AKP hükümetine muhalif dernek veya kişilere yönelik istihbarat toplama faaliyetine yoğunlaştığı kaydedildi. Almanya’daki Türkiye kökenli topluma nüfuz etme amaçlı girişim çabalarına vurgu yapılan raporda, MİT’in bununla birlikte Almanya genelinde, siyasi karar alma süreçlerini etkilemeye, Alman siyaseti, ekonomisi, ordusu, bilim dünyası ve yüksek teknolojisine yönelik istihbarat edinmeye çalıştığı kaydedildi. Raporda ayrıca AKP’nin paravan örgütlemesi olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) faaliyetlerine yer verilmezken, AKP’ye yakınlığı ile bilinen Uluslararası Demokratlar Birliği’ne (UID) ilişkin „AKP’nin lobi organizasyonu“ tanımı yapıldı.

Türkiye rehin tutuyor!

Almanya’da casusluk faaliyetlerini yürüten Türkiye, 100’ü aşkın Alman vatandaşı ve Türkiyeliyi ise rehin tutuyor. 15 Aralık 2021 itibariyle Türkiye’de 54 Alman vatandaşı cezaevinde. Dışişleri Bakanlığının Ağustos 2021 açıklamasına göre ise Türk cezaevlerinde tutuklu 61 Alman vatandaşı vardı; 58 kişinin de yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle Almanya’ya dönüşüne izin verilmiyordu. Türkiye’de haklarında dava açılan Alman vatandaşı gazeteciler Deniz Yücel, Meşale Tolu ile Adil Demirci tutuklanmış, uzun bir yargılama süreci ardından serbest bırakıldıktan sonra Almanya’ya dönmüştü. Kürt sanatçı Hozan Cane de 3 yıllık rehinelik ardından geçtiğimiz Temmuz ayında Köln’e dönebildi. Cane iki yıllık tutukluluk ardından tahliye edilmiş ancak hakkındaki yurt dışı yasağı nedeniyle Türkiye’den çıkamamıştı. Annesiyle benzer durumu yaşayan Dilan Örs hakkında da Türkiye’de 10 yıl 5 ay hapis cezası verildi.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.