AKP 2. Olağanüstü Kongresi dün Ankara Spor Salonu’nda gerçekleşti. Binali Yıldırım’ın ‘tek Genel Başkan adayı‘ olarak katıldığı kongrede bin 411 delege oy kullandı. Yıldırım, 1405 oy alarak genel başkan seçildi. 6 delegenin oyu ise geçersiz sayıldı.
Ahmet Davutoğlu, son kez Başbakan ve Genel Başkan sıfatıyla kürsüye çıktığı kongrede, “Yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi. Bu durumun sizin ve milletimizin maşeri vicdanında yarattığı rahatsızlığın da farkındayım” diye konuştu. “Fiili durum hukuki hale getirilmeli, bunun yolu başkanlıktır” diyen Binali Yıldırım’ın konuşurken sesi kısıldı. Yıldırım, “Sesime inat sizlerle muhabbet etmeye devam edeceğiz. Sesim kısıldı ama gönülden gönüle giden yolları hiç kimse engelleyemez. Yeni anayasayı, başkanlık sistemini getirmeye hazır mısınız?” ifadesini kullandı.
Binali Yıldırım, Erdoğan’ı teklik nakaratını tekrarlayarak, Kürtlere karşı savaşın devam edeceğini ve direnişi bitirene kadar sürdüreceklerini söyledi.
Binali Yıldırım’ın adaylığı 5 gün önce ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni başbakanı görevlendirip, süratle kabinesini oluşturma imkânın tanınması için kongre akşamı, görevlendirmeyi yapacağını açıklamıştı.
Yeni MKYK listesi
AKP’nin yeni MKYK listesinde Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek ve Süleyman Soylu gibi isimler yer almadı. Yeni MKYK listesinde Davutoğlu’na yakın isimler olan Ayhan Sefer Üstün, Bülent Gedikli, Faruk Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Ömer Çelik, Recep Akdağ, Mehmet Özhaseki, Naci Ağbal ve Selçuk Öztürk de yer almadı. Çoğunluğu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın isimlerden oluşan AKP’nin yeni MKYK lisetsi şöyle: “Abdülhamit Gül, Mehdi Eker, Derya Bakbak, Ahmet Sorgun, Mahmut Kaçar, Mustafa Kurt, Ali Aydınoğlu, Markar Esayan, Osman Boyraz, Asuman Erdoğan, Mehmet Muş, Tülin Erkal Kara, Ayhan Ogan, Mehmet Müezzinoğlu, Yıldız Seferinoğlu, Ayşe Şule Köseoğlu, Murat Baybatur, Fevai Arslan, Bekir Bozdağ, Mustafa Ataş, Nurdan Şanlı, Berat Albayrak, Mustafa Köse, Murat Yıldırım, Burhan Kuzu, Mustafa Savaş, Ahmet İnal ve Cevdet Yılmaz.”