Erkek yargı şaşırtmadı

Kadın Haberleri —

Çilem Doğan

Çilem Doğan

  • Adana’da 8 Temmuz 2015 tarihinde kendisine sistematik şiddet uygulayan ve fuhuşa zorlayan çalışan Hasan Karabulut’u öldürmekten yargılanan Çilem Doğan’a verilen 15 yıl hapis cezası onandı.

Kamuoyuna mal olan Çilem Doğan davasında karar verildi. Adana’da 8 Temmuz 2015 tarihinde kendisine sistematik şiddet uygulayan ve fuhuşa zorlayan eşi Hasan Karabulut’u özsavunmada bulunarak öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan’a, Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde verilen 15 yıl hapis cezası, “meşru müdafaa” talebiyle temyiz için Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 1’nci Ceza Dairesi’nde karar duruşması görüldü. Yargıtay, tutuksuz yargılanan Doğan hakkında yerel mahkemenin verdiği 15 yıl hapis cezasını onadı. 
 
Doğan cezaevine girecek

20 Haziran 2016'da kefaletle tahliye edilen Doğan, verilen karar sonrası tekrar cezaevine girecek.

Doğan'ın avukatları, kararın ardından Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını bildirdi.

Onama kararı beklenmiyordu

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Doğan’ın avukatlarından Candan Dumrul onama kararını beklemediklerini belirtti. Duruşmada tüm gerekçeleri heyete anlattıklarını aktaran Dumrul, Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) alınan değerlendirmeden, olayın oluş şeklinden, yerleşik Yargıtay kararlarının aykırılığının yorumlanmasına kadar pek çok bozma gerekçesi olduğunu söyledi.
 
‘Öldürmeseydin de ölseydin’ demiş oldular

Dosyada hukuka aykırılık olduğunun altını çizen Dumrul, “Yerleşik Yargıtay içtihatları davayı bozma nedeni oluşturabilirdi, ancak Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi’nin uzun yıllardır devam eden cinsiyetçi yaklaşımı, erkek failler ve kadın failler arasında eşitsiz tutumunun esas olduğu ortada” diye belirtti. Dumrul, yargının bu kararı vererek Doğan’a “öldürmeseydin de ölseydin” demiş olduğuna dikkat çekti.

Karar politik

Verilen kararın politik bir karar olduğunu dile getiren Dumrul şunları kaydetti: “Yaşamak için öldürmek zorunda kalan, hayatını savunan kadınlara yargı, Çilem ve Nevin üzerinden parmak sallıyor. ‘Ya öleceksiniz ya da hapse gireceksiniz, biz, sizin yaşamak için öldürmenize müsaade etmeyiz’ diyorlar. Yargı bu kararlarla, kadınların şiddet koşullarında o erkeklerle yaşamak zorunda olduğunu bir başka biçimde söylemiş oluyor. Biz bu algının karşısındayız, mücadeleye devam edeceğiz. Anayasa  Mahkemesi’ne başvurusu yapacağız, mücadelemiz sürüyor.” 
 

Ne olmuştu?

Adana'da evlendikten iki yıl sonra Hasan Karabulut tarafından fuhşa zorlanan ve şiddet gören Çilem Doğan, kendisini öldürmek isteyen Karabulut’a karşı 2015 yılında özsavunmada bulundu. Gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Doğan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde “tahrik ve iyi hal indirimi” ile oy çokluğuyla 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ardından avukatlarının adli kontrol tedbirleriyle tahliye edilmesi yönünde talepte bulunması üzerine mahkeme, 20 Haziran 2016 tarihinde 50 bin TL kefaletle Doğan’ın tahliyesine karar verdi.

Kararın ardından dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Doğan hakkında verdiği 15 yıl hapis cezasını onadı.

MA/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.