Erkekler 33 kadını katletti

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Kasım ayı raporuna göre 24’ü şüpheli olmak üzere 33 kadın katledildi. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Kasım ayı raporunu açıkladı. Rapora göre Kasım ayında 24’ü şüpheli olmak üzere 33 kadın katledildi. Katledilen 33 kadının 9’u boşanmayı istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi bahanelerle, 2’si ekonomik bahanelerle, 1’i de annesini koruduğu için annesiyle birlikte katledildi. 21’inin ise hangi gerekçesiyle katledildiğinin öğrenilemediği paylaşıldı.

Katil en yakınındaki erkek

Kasım ayında katledilen 33 kadının 14’ü evli olduğu erkek, 4’ü boşandığı, 2’si birlikte olduğu erkek, 2’si ayrıldığı erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 1’i kardeşi, 2’si oğlu tarafından katledildi. 1 kadının kim tarafından katledildiği ise belirtilmedi. Bu verilere göre bu ay kadınların yüzde 42’si evli olduğu erkek tarafından katledildi.

Yüzde 70’i evde katledildi

Bu ay katledilen kadınlardan 23’ü evinde, 3’ü sokakta, 3’ü ıssız yerde, 2’i kamusal alanda, 1’i otelde, 1’i arabada katledildi. Kasım ayında katledilen kadınların yüzde 70’i evlerinde katledildi.

Kasım ayında katledilen kadınların yüzde 20’si ateşli silahla, 7’si kesici aletle, 3’ü boğularak, 1’i darp edilerek katledildi. 2 kadının nasıl katledildiği ise tespit edilemedi Bu ay kadınların yüzde 61’i ateşli silahla katledildi.

833 kadını kim katletti?

Raporda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ne istinaden yaptığı konuşmasında İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin en ufak olumsuz etkisi olmadığını ifade etti. Sözleşmenin kaldırıldığı 21 Mart 2021’den bu yana 833 kadın öldürüldü, 646 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Cumhurbaşkanı’na soruyoruz: 833 kadının erkekler tarafından öldürülmesi olumsuz bir gelişme değil midir? Biz öldürülen her kadın için mücadele etmeye devam edeceğiz. Onların hikayelerini unutturmayacağız” sözleriyle 6284 sayılı yasanın önemine vurgu yapıldı.

 6284’ü kadınlar kazandı, dokundurtmayacaklar

Raporda şu ifadeler yer aldı: “İstanbul Sözleşmesi için bunları söyleyen Cumhurbaşkanı 6284 ile övünüyor. Seçim döneminde ittifak ettiklerinin rahatsız olduğu 6284’e dokunamayacaklarının AKP de farkında. 6284 bu ülkedeki kadınların mücadelesiyle kazanıldı, yaşamak için haklarına sahip çıkan kadınlar 6284’e asla dokundurtmayacak. 6284’ü AKP’nin reklam ve propaganda malzemesi haline getirmesine izin vermeyiz. Sizin tek göreviniz 6284’ü uygulamak. Verilerimize göre 2023 yılının ilk 11 ayında gerçekleşen kadın cinayetlerinin %9’unda kadınlar polise veya savcılığa başvurmuş olmalarına rağmen öldürüldüler. Aynı konuşmada kadına yönelik şiddetle mücadelede en büyük fırsatın aile olduğu belirtildi. Sadece Kasım ayında 17 kadın aile içerisinde öldürüldü. 14’ü evli olduğu erkek, 2’si oğlu ve 1’i kardeşi tarafından öldürüldü.” HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.