Erkekler, o devletinizi yıkacağız

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla 25 Kasım’da alanlara çıkan kadınlar, erkek-devlet şiddetini protesto etti. Sloganlarla taleplerini haykıran kadınlar,  mesajlarını döviz ve pankartlarla  yansıttı.

Kadınlar dünya genelinde düzenledikleri eylemlerle erkek-devlet şiddetini protesto ederken aynı zamanda taleplerini de haykırdı.
Başûrê Kurdistan’dan Rojava’ya ve Bakurê Kurdistan’a kadar Kürt kadınları, “Dem Dema Azadiya Jine Ye” pankartı altında savaşa, şiddette, yoksulluğa karşı yürüyüş, etkinlik düzenledi. 

Amed yürüyüşü

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolasıyla Amed’de gerçekleşen yürüyüşü polis pankart ve dövizleri gerekçe göstererek engellemek istedi. Tüm engellemelere rağmen kadınlar yürüyüşünü gerçekleştirdi. Yol boyunca siyasi kadın tutsaklara, kadın yoksulluğuna, şiddete ve İstanbul Sözleşmesi’ne dikkat çeken sloganlar atan kadınlar, taleplerini hazırladıkları döviz ve pankartlarla yansıttı. Ekonomik krize dikkat çekmek acıyla tencere ve tavalarla yürüyüşe katılan kadınlar ise, “Yoksulluğa isyan ediyoruz” dedi. Yürüyüş ardından Diclekent Kavşağı’nda toplanan kadınlar mesaj ve taleplerini içeren konuşmalar yaptı. Kadınlar, eşit ve özgür bir yaşamı kurmaktan vazgeçmeyeceklerini dile getiren kadınlar, mücadelelerinden taviz vermeyeceklerini söyledi.

Bakurê Kurdistan’ın Dîlok, Mêrdîn, Wan, Şirnex, Colemêrg, Bêdlîs, Agirî, Gimgim kent ve ilçelerinde eylem ve etkinlikler düzenlendi.

Rojava’ye Kurdistan’da eylem ve etkinlikler

Rojava’ye Kurdistan’ın Cizre Bölgesi’nde binlerce kadın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla alanlara çıkarak, kadına dönük şiddeti protesto etti. “Şiddete ve işgale karşı mücadele edelim” şiarıyla sokakları dolduran kadınlar Türk devletine bağlı çetelerin işgal edilen bölgelerde kadınlara yönelik şiddet ve savaş suçlarına dikkat çekti.

Amûdê , Tirbespiyê, Girkê Legê, Til Koçer, Dêrik, Til Birak, Til Hemîs, Hesekê, Şedadê, Til Temir, Dirbêsiyê kent ve ilçelerinde de eylem ve etkinlikler düzenledi. Eylemlerde kadınlar, erkek ve  Türk devletin şiddetini, savaş politikalarını protesto etti. Yapılan konuşmalarda ise, Türk devletinin işgalinden özgürleşene kadar kadınların alanlarda, savaş cephesinde ortak tutum alması ve mücadele etmesi gerektiği ortaya konuldu.


Mexmûr ve Şengal yürüyüşü

Başûrê Kurdistan’ın bazı kentlerinde de eylem ve açıklamalarıyla kadınlar şiddete dikkat çekti. Şengal’da TAJÊ öncülüğünde düzenlenen yürüyüşte kadınlar ortak mücadele çağrısında bulundu. Mexmûr’da bulunan Şehit Rustem Cûdî kampında da kadınlar yürüyüş düzenledi.Yürüyüşte  “Özgür kadın bilinciyle İmralı sistemini aşacağız, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayacağız” yazılı pankartlar taşındı. Yürüyüş ardından yapılan konuşmalarda Kürt kadınları öncülüğünde amansız bir mücadelenin verildiğine dikkat çekilerek, “ojava’da, Şengal’de ve Maxmûr’daki DAİŞ çeteleri ve işgalciler şahsında erkek egemen zihniyete karşı sergiledikleri direniş bütün dünya kadınlarına örnek oldu, umut oldu” denildi.


İstanbul yürüyüşü

İstanbul’da da 25 Kasım Kadın Platformu tarafından düzenlenen  yürüyüşü de polisin tüm engellemelerine rağmen gerçekleştirildi. Taleplerini sloganlarla, dövizlerle dile getiren kadınlar hükümetin istifa etmesini istedi.

İstiklal Caddesi’nde bulunan Rus Konsolosluğu’nun önen kadar gelen kadınları polis kurduğu demir bariyerlerle engellemeye çalıştı. Yürüyüşte engel tanımayan kadınlara polis plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı. Çok sayıda kişinin darp edildiği yürüyüşte, aralarında gazetecilerinde bulunduğu çok sayıda kişi polisin attığı plastik mermiden dolayı yaralandı. Saldırıdan dolayı kadınlar hazırladıkları açıklamayı okuyamadı. Sadece kısa bir açıklamayla erkek-devlet şiddetine karşı alanlarda olacakları mesajını veren kadınlar, “Polis defol bu sokaklar bizim” sloganları attı.

Türkiye’de ayrıca Ankara, İzmir,  Muğla, Denizli, Balıkesir ve Manisa, Adana, Hatay, Antalya’da da kadınlar yürüyüş düzenledi, pankart ve dövizlerle taleplerini haykırdı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.