Ermenistan, KGAÖ’den çıkarız

Dünya Haberleri —

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Foto: Republic Radio of Armenia

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Foto: Republic Radio of Armenia

  • 25 Mayıs’ta Moskova’da Rusya’nın organize ettiği Ermenistan-Azerbaycan görüşmeleri öncesi ülke basınına açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, KGAÖ’den çekiliriz dedi. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan’da düzenlediği basın toplantısında, “Ermenistan’ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) çıkma kararını, eğer bu örgüt sorumluluklarını yerine getirmediği takdirde dışlamıyorum. Bölgedeki güvenlik sisteminin işlemediğini gördüğümüz için Batılı ortaklarımızla güvenlik konularını görüşmeye başladık” dedi. Uzun bir süredir Doğu ile Batı arasında ikilem yaşayan Ermenistan Başbakanı Paşinyan ülkesinin güvenlik endişeleri için yüzünü Batı ülkelerine döndüğü mesajını verdi. 
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise basına yaptığı açıklamada ülkesinin, KGAÖ faaliyetlerine ortak katılımlar da dahil olmak üzere "Ermeni dostlarıyla diyaloğu sürdürecek" ifadesini kullandı. Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan, 2002'de kurulan KGAÖ'nün diğer üyeleri arasında yer alıyor.
Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2020 yılı sonbahar aylarında Dağlık Karabağ’da 6 hafta süren savaş 6 bin 500 kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı.
Bu savaşta Azerbaycan, Sovyetler Birliği’nin çökmesinin ardından 1991 yılında patlak veren ve yaklaşık 30 bin kişinin öldüğü savaşta kaybettiği toprakların önemli bir kısmını geri almıştı.
2. Dağlık Karabağ savaşı, Putin'in taraflar arası arabuluculuğu ve Paşinyan'nın ateşkesi kabul etmesiyle sona ermişti. ERİVAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.