HPG BİM, 5 Eylül günü saat 17.00’de Çukurca ilçesine bağlı Kara Kuvvetleri Komutanlığı Tugayı pistindeki helikopterlere yönelik eylemin görüntülerini dün paylaştı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), havanların piste isabet ettiğini ve 2 Skorsky’nin imha olduğunu açıklamıştı. Hakkari Valisi, böyle bir eylemin söz konusu bile olmadığını iddia etmişti. Eylemi gerçekleştiren gerilla biriminin çektiği görüntü ile Türk devletinin bir yalanı daha yüzüne vuruldu.

HPG BİM’in dün paylaştığı görüntüde (https://youtu.be/bKISHGKnqDU) pist havanlarla vuruluyor. Alandaki askerler kaçıyor. Tugaydaki askerler panik halinde kaçışıyor. İsabet alan helikopterler ve pisten dumanlar yükseliyor.


HPG ne demişti?

* Gerillalar, 5 Eylül günü saat 17.00 - 17.30 arasında havan toplarıyla Çukurca Tugayı’na yönelik eylem yaptı. Helikopter pistinde bulunan Başbakanlık’a ait 5 Skorsky helikopter hedef alınarak vuruldu; 3 Skorsky tipi helikopter imha edildi, 2 Skorsky ise darbelendi. Ayrıca birçok havan roketi de binalara isabet ettti. Bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilemedi.

Tugay’daki bir asker Instagram hesabında HPG’yi doğrulayan bir paylaşım yapmıştı: “Başbakanımız Binali YILDIRIM tugayımızı ziyarete geldi. Yaklaşık bir haftadır yapılan geniş çaplı operasyonda ve çatışmada onlarca yaralımız, gazilerimizi ve en kötüsü de şehitlerimizin olması nedeniyle buraya kadar başbakanımız ziyarete gelmiş. Çatışma hiç hız kesmeden devam ederken saat 16.00 sularında PKK’li teröristler tarafından başlatılan HAVAN saldırısında helikopter pistine düşen havan topu helikopterlere zarar vermiş durumda...”


Vali ne demişti

Hakkari Valiliği ise yaptığı açıklamada, eylemi tamamen inkar edip şunları iddia etti: “06.09.2016 günü çeşitli görsel ve yazılı basın yayın organlarında yer alan ‘PKK Çukurca’daki çatışmalar sırasında Başbakanlı’ğa ait 3 helikopteri vurdu’ iddiasına dair çıkan haberler gerçeği yansıtmayıp, tamamen asılsız olmakla birlikte, Sayın Başbakanımızın ziyaretleri esnasında herhangi bir şekilde güvenlik sorunu meydana gelmemiş, ziyaretlerinin ardından güvenli bir şekilde Çukurca İlçemizden ayrılmıştır.” 


Diğer eylemler

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, diğer operasyon ve eylemlerle ilgili şu bilgiler verildi:

* YJA Star güçleri 13 Eylül günü saat 10.00’da Şemzînan alanında bulunan Haruna tepesindeki askerlere yönelik eylem gerçekleştirdi; 1 asker öldürüldü.

* Çukurca ilçesine bağlı Serê Sevê karakolu 13 Eylül günü saat 07.00’de havanlarla vuruldu; 3 mevzi isabet aldı ama ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilemedi.

* Êriş karakolu yakınlarında 12 Eylül gecesi piyade olarak hareket halinde olan bir birliğe sabotaj eylemi gerçekleştirildi; ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilemedi.

* Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Kêlik alanına giren askeri birlik 13 Eylül günü vurulunca geri çekildi.

* Uludere ilçesine bağlı Şehidan tepesinde konumlanan TC ordusu askerlerine yönelik 12 Eylül günü saat 12.00 - 14.00 arasında ağır silahlarla eylem yapıldı.  TC ordusu askerleri bulundukları mevzileri bıraktı; ölü ve yaralı asker sayısı belirlenemedi.

* TC ordusunun Van - Şırnak arasında askeri amaçlı yaptığı yolun şantiyesi basıldı; 2 kepçe yakıldı; burada bulunan gizli askeri birlik ve korucular ile kısa süreli çatışma yaşandı.

* Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Şamanıs - Kesırkê - İmk mıntıkaları üçgeninde 13 Eylül günü saat 13.00’te yol kontrol eylemi gerçekleştirildi.

* Türk savaş uçakları, 13 Eylül günü saat 13.20’de Gever’e bağlı Oremar alanını; saat 20.30 - 22.00 arasında ise Sümbül alanını bombaladı.

* Şırnak’a bağlı Evnêbenat karakoluna yönelik 13 Eylül günü sabah saat 08.40’ta eylem düzenlendi. Karakola ait birçok mevzi etkili vuruldu ama eylemin sonuçları hakkında bilgi alınamadı.

* TC ordusu, 11 Eylül günü Tatvan’a bağlı Şehit Xemgin alanını önce Kobra helikopterler ardından savaş uçaklarıyla bombaladı; 12 Eylül sabahı ise baskın tarzı operasyon yaptı. Bir gerilla birimi askeri birliklere yönelik sabotaj ve saldırı eylemleri yaptı; helikopterler ölü ve yaralılarını kaldırdı. Gerilla birimi sağlam bir şekilde alandan ayrıldı.

* Van’ın Çaldıran ile Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi arasında bulunan Tendürek Dağı alanında 30 Ağustos’ta başlattığı operasyonda ağır kayıp veren Türk ordusu, bombardımanı sürdürüyor. Arazinin kimi kuytu yerlerine yerleştirdiği kamera ve vericilerin bir kısmı gerillalar tarafından tespit edilerek imha edildi. 


 ANF/BEHDİNAN