EŞİK’in gözü vekillerin de üzerinde

Kadın Haberleri —

.

.

  • Cins kırımına karşı Ocak ayında ‘Meclis göreve, izliyoruz’ kampanyası başlatan EŞİK, bundan böyle bütün milletvekillerin de kadın haklarını eşit yurttaşlık hakkı dahi olmak üzere kadın hakları konusunda olumlu olumsuz ne yaptığını ortaya döküp kamuoyu ile paylaşacak. 
        

HABER MERKEZİ

Kadın katliamlarını ve kadına yönelik şiddeti ‘cins kırımı’ olarak niteleyen Eşitlik İçin Kadın Platformu, buna karşı 22 Ocak’ta “Meclis göreve, izliyoruz” kampanyası başlatmıştı. Kampanya hakkında Jinnews’ten Dilan Babat’a konuşan EŞİK üyesi Berrin Sönmez, “Meclis göreve, izliyoruz” kampanyasını yeni bir boyuta taşıdıkları bilgisini verdi.

“Meclis göreve, izliyoruz” kampanyası temelinde Meclis İzleme Raporu’nu her ay yayınladıklarını da ifade eden Sönmez, bütün milletvekillerin kadın hakları konusunda olumlu olumsuz ne yaptığını ortaya döküp kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Sönmez, şunları kaydetti:

“Bizler Meclis’i göreve çağırırken, demokratik teamüllerden vazgeçmediğimizi, parlamentodan vazgeçmediğimizi de ifade ediyorduk. Eski izleme çalışmalarımız devam ederken bu sefer teker teker milletvekillerini izlemeye devam edeceğiz. Her bir vekilin nefesimizi hissedecek gibi gözümüz üzerinizde diyeceğiz. Her bir milletvekilin kadın haklarını eşit yurttaşlık hakkı dahi olmak üzere kadın hakları konusunda olumlu olumsuz ne yaptığını ortaya döküp kamuoyu ile paylaşacağız. Meclis’e bu karar gelirse parlamenterin özgür iradesi oy vermesi için bir teşvik ya da baskı unsuru olur.  Yapmazlarsa yapmadıklarını göreceğiz. Bu son derece net tarihe not düşeceğiz. Bütün milletvekillerine duyurmuş olalım. Bu çalışmalarımızın son hazırlıklarını örmeye devam ediyoruz, yakında başlayacağız.”

‘Ankara Sözleşmesi’ne dair iki ihtimal

Sözleşmeden geri çekilme kararına karşı tepkilerin büyümesi üzerine AKP tarafından “Ankara Sözleşmesi” tartışmalarına da değinen Sönmez, içeriğine dair iki ihtimal üzerinde durulduğunu söyledi: “Türkiye’nin bir ihtimal Rusya’nın etkisi altında olduğunu düşünüyorum. İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamayan ülkelerden biri de Rusya. 2017 tarihinden bu yana elinde ‘aile hakları’ gibi bir taslak bulunduruyor. Bu taslağı Polonya, Macaristan ve Hırvatistan gibi ülkelere imzalatmaya çalıştığını biliyoruz. Rusya’nın çıkardığı taslağa benzer bir taslak çıkarabilirler. İkinci ihtimal ise, merkezi Kahire’de olan İslam kadın hakları teşkilatı kuruldu. Bu yapının bir çıkış bildirgesi vardı. Bu çıkış bildirgesine dayanarak bir İslam ülkeleri arasında kadına yönelik şiddetle ilgili sözleşme ya da herhangi bir sözleşme hazırlığı olabilir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.