EŞİT’e topyekûn ret

Nilgün Karacaoğlu

Nilgün Karacaoğlu

  • EŞİT İzmir Temsilcisi Nilgün Karacaoğlu, sonuçlara ilişkin yaptıkları dört farklı başvurunun kabul edilmediğini söyledi.

Eşit Haklar için İzleme Derneği (EŞİT), 2011’den itibaren yerel ve genel tüm seçimleri izledi. 2011 seçimlerine hazırlık süreçlerinde oluşturulan Bağımsız İzleme Platformu ile birlikte seçimleri izleyen EŞİT, aynı zamanda platformun sekreteryasını da yürütüyor. Platformun bağımsız sivil toplum bileşenlerin üyeleri ve gönüllülerinden oluşan bağımsız gözlemci kitlesi bulunuyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim tarihini belirlediği günden net sonuçlar açıklanana kadarki süreci izleyen platform, parti propagandaları, propaganda materyalleri, adayların söylemleri, kullanılan üslup ve vaatlerin yanı sıra dezavantajlı grupların seçme ve seçilme haklarına yönelik ihlalleri de tespit ediyor. EŞİT İzmir Temsilcisi Nilgün Karacaoğlu, seçimde “eşitlik gözlemcisi” adıyla hem Apple Store hem de Google Play ile telefonlara indirilebilen bir uygulama geliştirdiklerini hatırlattı. Karacaoğlu, “Bu uygulama üzerinde farklı yerlerden 600’e yakın kişi yer aldı. Karşılaştıkları ihlalleri bu uygulama üzerinden veriye dönüştürdüler. İkinci turdaki seçim sonucunda da seçim raporunu yayınlıyor olacağız. YSK’ye 4 farklı başvuru yaptık. Cezaevinde kalanların oy kullanması, seyyar sandıkların kurulması, ana dilde seçme seçilme hakkı ve oy kullanma ile ilgili başvurularımız oldu” dedi. Her seçim öncesi başvurdukları gibi bu seçimde de bağımsız seçim gözlemcisi olarak başvurduklarını, ancak yine reddedildiğini ifade eden Nilgün Karacaoğlu, “Seyyar sandıklarla ilgili de başvurumuz var. Bununla beraber Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu’nun da evsizlerin oy kullanma hakkı ile ilgili başvuruda bulunduk. Ayrıca nefret söylemi üzerinden çok fazla propaganda yapıldı, LGBTİ+ haklarına dair. Bununla ilgili de henüz başvurumuz sonuçlanmadı” ifadelerini kullandı. 

Gizli oy kullanma hakkı

Engelli yurttaşlara ilişkin çokça ihlalle karşılaşıldığını dile getiren Nilgün Karacaoğlu, şunları belirtti: “Tekerlekli sandalyeli, ya da başka engeli olan kişiler asansörü veya rampası olmayan okullarda oy kullanmak zorunda kaldılar. Hatta bir engelli kapısı açık şekilde bir okulun tuvaletinde, yakınları sandık görevlileri etrafında dört kişinin gözü önünde oy gizliliği ihlal edilerek oy kullandı. Bu çok vahim bir durum. Görme engelliler bu seçimde YSK tarafından hazırlanan şablonu kullanamadılar ve oyunu refakatçı eşliğinde kullandılar.” 

Bilgi eksikliği çoktu

Sandık kurulları ve müşahitlerin bilgi eksikliğinin çokça olduğunu gözlemlediklerini beliren Karacaoğlu,“Seçimlere yaklaşırken çokça argüman üretildi. Dolayısıyla insanlar sandık güvenliği kapsamında takip etmek istediler ama fiziken orada olmak yeterli değil, sistemi ve süreci biliyor ve hakim olmak lazım. Bununla ilgili de eksiklikler yaşandı” dedi. 

Bugüne kadar olduğu gibi ikinci tur seçim sürecinde de YSK’nin seçim sonuçlarını kesin olarak açıklayana kadar gözleme devam edeceklerini ifade eden Karacaoğlu, şunları ekledi: “Bütün bunlar tamamlandığında bize gelen ihlalleri izleme çalışması verilerini rapor olarak yayınlayacağız. Hazırlanan rapor farklı uluslararası mekanizmalar tarafından referans olarak kullanıldı. Biz de uluslararası mekanizmalara raporlama yaptığımızda izleme raporlarını da paylaşıyoruz. Uluslararası Küresel Yerel Gözlemci Ağı’nın bir üyesi olan EŞİT çalışmalarına sonraki süreçlerde de devam edecek.” İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.