
Kürt halkının dostu, Mandela ile Öcalan’ın avukatı Essa Moosa, memleketinde düzenlenen törenle toprağa verildi.
Güney Afrika'daki ırkçı Apartheid rejimine karşı verilen direnişin sembollerinden biri olan Kürt dostu hukukçu Essa Moosa önceki gün tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti. 81 yaşında hayata veda eden Essa Moosa, Pazar akşamı ailesinin yaşadığı Rondebosch East'ta düzenlenen törenle toprağa verildi.
‘Hepimiz için öğretmen, dost ve yoldaştı’
Cenaze töreninden önce Cape Town yakınlarındaki Toranga Raode camisinde dini vecibeler yerine getirildi. Düzenlenen merasimde konuşan yargıç Siraj Dessai; "Hepimiz için Essa Moosa bir öğretmen, dost ve yoldaş oldu" ifadesini kullandı.
‘Güney Afrika için büyük bir kayıp’
Dessai, 1976'da öğrenci ayaklanması olarak bilinen direnişe Moosa'nın öncülük ettiğini hatırlatarak, "Bizim için büyük bir kayıp. Sadece biz hukukçular için değil, bütün Güney Afrika için de büyük bir kayıp. O kendini ülkesinin gelişimi ve çıkarlarına adayan birisiydi" dedi.
‘O’nu asla unutmayacağız’
Eski Çalışma Bakanı ve Demokratik Öğretmenler Sendikası’nın Başkanı Membhathisi Mdlandlana da Moosa'nın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdikten sonra, "O bizim avukatımızdı. O bizim garantimizi bize veren insandı" şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Patricia de Lille de "Cape Town’un kızları ve oğulları şehrimizin en yüce oğlunu asla unutmayacaklar" ifadesini kullandı.
Törenle toprağa verildi
Yapılan konuşmalardan sonra dini vecibeleri yerine getirilen Kürt dostu ve Güney Afrika demokrasi mücadelesinin kahramanı Essa Moosa, Rondebosch East'taki mezarlıkta toprağa verildi.
CAPE TOWN