Ev içi şiddet çadıra taşındı

Kadın Haberleri —

Figen Ovat

Figen Ovat

  • Depremzede kadınlarla dayanışma için Hatay’ın Defne ilçesinde ortaklaşa Kadın Çadırı kuran kadınlar, birbirine destek oluyor. HDP Bursa Kadın Meclisi üyesi Figen Ovat, kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, evi içi şiddetin çadırlara taşındığını kaydetti.

Mereş merkezli iki ayrı depremde 11 kentte yıkım meydana geldi. Depremden en fazla yıkımın olduğu Hatay’da üçüncü büyük deprem hasarlı olan binaları da yıktı. Deprem bölgelerindeki halkla dayanışma için çaba sarf eden kimi siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ile sendikaların yürüttüğü kampanyalar ise devam ediyor. Depremin en fazla vurduğu kesim ise kadın ve çocuklar. 

Savaş, ekonomik kriz ve aile içi şiddet ile baş etmeye çalışan kadınlar şimdide depremin getirdiği felaketle boğuşuyor. Depremzede kadınlarla dayanışma amacıyla Hatay’ın Defne ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’nun (KESK), oluşturduğu koordinasyon merkezinde kadınlar için de ayrıca Kadın Çadırı oluşturdu. Kadınların kolektif çalışmasıyla oluşturulan bu yaşam alanında, kadınlara, hijyen malzemesi temininin yanı sıra kadınlarla sohbet edilerek yaşanılan acılar paylaşılıyor. Burada yürütülen çalışmalara ilişkin JINNEWS’ten Melike Aydın’a değerlendirmelerde bulunan HDP Bursa Kadın Meclisi üyesi Figen Ovat, kadınların yaşadıkları sorunların çadır alanlarında katlanarak arttığını, evi içi şiddetin çadırlara taşındığını ifade etti.

Kadınlar için özgün alan oluşturuldu 

Antakya merkezde büyük oranda bir yıkım olduğunu söyleyen Ovat, bu yıkım sonrasında kadınların yükünün daha çok arttığını dile getirdi. Kadınların yeterli su ve hijyen nedeniyle mantar, bit ve uyuz gibi hastalıklarla karşı karşıya kaldığını belirten Ovat şöyle dedi: “Kadın çadırında sadece hijyen malzemelerini karşılayamıyoruz, ayrıca kendileriyle sohbet de ediyoruz. Kadınların yoğun ilgisiyle karşılaştık. Özgün alanı yaratarak, kendilerine alan yaratmış olduk. Böylece yaşadıkları problemleri rahatlıkla anlatabiliyorlar” dedi. 

Kadının yükü çadırlarda katlandı

Kadınların zaten çocuk bakımı, ev içi bakım, engelli bakımı gibi yüklerinin çadır yaşamında iki kat arttığını kaydeden Figen Ovat, ev içi şiddetin çadır alanlarına taşındığını söyledi. Bir an önce dezavantajlı kadın ve çocuklar için profesyonel destek sağlanması gerektiğini kaydeden Ovat yürüttükleri çalışmaya ilişkin de, “Onları güçlü kılacak, rahatlıkla aktarım yapabilecek ortamı sağlıyoruz. Manevi açıdan destek oluyoruz. Psikolojik destek konusunda gereken desteği veriyoruz. Özellikle depremin yarattığı şok durumuna karşı moral vererek, uzman psikologlara yönlendiriyoruz” diye belirtti.

Her gün 150 kadın ziyaret ediliyor

Kadınlar için gereken hijyen, pijama, iç çamaşırı gibi malzemelerde sıkıntı çektiklerini söyleyen Ovat, köylere yapılan yardımların yanı sıra her gün en az 150 kadını ziyaret ettiğini ifade etti. Figen Ovat, “Temiz suya erişim olmayan bu yerde en çok zorluğu kadınlar yaşıyor. Belli hastalıklar tetikleniyor, mantar, uyuz gibi. Ama kadın dayanışması devam ediyor. Gelecek hafta da mort TIR gelecek. Bundan sonraki süreç de çalışmalar tüm hızıyla devam edecek. Burada desteklerini esirgemesinler. Kadınlarla ilgili acil ihtiyaç listesini paylaşıyoruz. Buraya destek olmalarını istiyoruz” diye konuştu. 

HATAY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.