Evlendin artık köye giremezsin!

  • Hakkari’de dört bir yanı karakollarla kuşatılan sınır köylerinde halk abluka ve sistematik ambargo ile yeniden göçe zorlanıyor. Öyle ki ot biçmek, pancar toplamanın dahi engellendiği Wargenima köyüne, evlendiği için kütüğü başka yere taşınanların dahi girişi yasak. 

Yaylaya gitme, ot biçme ve arıcılığın yasaklandığı sınır köylerinde halk, göçe zorlanıyor. Özellikle Gever’e bağlı dağ ve sınır köylerinde yasaklar daha ciddi boyutlarda yaşanırken, karakolların yer aldığı bu bölgedeki köylere ikametgâhı bulunmayan yurttaşlar giremiyor. Baskılar son süreçte daha ciddi boyuta varırken, JINHA’dan Medine Mamedoğlu’na konuşan köylüler, yıllardır devam eden bu baskıların aynı tehdit ve zorbalıkla sürdüğüne dikkat çekti.

Birkaç yıl önce dönmüşlerdi

Bugünlerde askeri operasyonla adını sık sık duyduğumuz Wargenima (Çopanpınar) köyü İran sınırında yer alan köylerden biri. 90’lı yıllarda askeri operasyonlar nedeniyle boşaltılan köye birkaç yıl önce yeniden dönüşler başladı. Köylerine döndükten sonra evlerini yeniden inşa eden köylüler birkaç yıl sonra dört bir yanlarını kuşatan karakollar ile karşılaştı. Bir vadide yer alan köyün içerisinde 2 karakol bulunurken, bir de nizamiye yapılıyor. İkametgahı olmayanların girmediği köye, yurttaşların dışarıdan getirdiği gıdalarda sınırlı ve kameralarla incelenerek alınıyor. Ot biçmenin de yasak olduğu köyde çobanlar sık sık tehdit edilirken, hayvancılıkla geçimlerini sağlayan köylülerin dışarıdan ot getirmesine de izin verilmiyor.

Hiçbir yakınları köye gelemiyor

Güvenlik gerekçesiyle adını açıklanmayan köyden bir kadın, köylülerin bezdirilmeye çalışıldığını söyledi. Şikâyetlerine rağmen kimsenin mağduriyetlerine çözüm olmadığını belirten yurttaş, her gün ölüm tehdidi ile yaşamak zorunda bırakıldıklarını ifade etti. Köye giriş yasaklarına dikkat çeken kadın, “2016 yılından sonra bu uygulanmaya başladı. Ne bayramda ne düğünde ne de yasta hiçbir yakınımız bu köye gelemiyor. Evlenen çocuklarımız dahi ikametgâhı değiştiği için köye gelemiyor” dedi.

Perde açamaz hale geldiler

Köyde üç tane karakol bulunduğunu ifade eden kadın, “Yine köyün içerisinde de evlerin camlarını her yerini gören bir Nizamiye var. Bunlar nedeniyle evimizin perdesini kaldıramıyoruz. Her alanda baskılar var. İnsanlar servisle köye geldiklerinde herkesin kimliğini alıp onları yarım saat boyunca araçta bekletiyorlar. Yine yiyecek bir şey olduğunda iki saat sorgusunu yapıp, ‘Neden bu kadar çok getirdin’ diyorlar. Bunu yapan da sıradan bir uzman çavuş ama insanlar itiraz ettiklerinde söyledikleri tek şey, ‘emir yukarıdan geliyor’ oluyor” dedi.

Ot ve pancar toplamak da yasak!

Çobanların her gün hem tehdit hem de baskılara maruz bırakıldığını aktaran yurttaş, “Köyde kadınlar her gün beriye gittiğinde bir çıkışta bir de köye gelişte araçlarını durdurup imza attırıp, GBT yapıyorlar. Buradaki insanların tek geçim kaynağı hayvancılık ve kendi tarlamıza arıları koymamıza dahi izin vermiyorlar. Hayvanlarını otlatan çobanlar, köye yaklaştıkları zaman onlara, ‘havan topunu kucağınızda bulursunuz’ tehditlerinde bulunuyorlar.  2019 yılında burada çoban Sertip Şen pancar topladığı için silahla öldürüldü. İnsanları da bu şekilde korkutmak istiyorlar. Doğrudan bir söylem olmasa da amaç bizi köyden çıkarmak” şeklinde konuştu.  HAKKARİ

Qileban'da 11 bölge yasak

Kurdistan'da askeri saldırılar gerekçe edilerek başlatılan yasaklara bir yenisi eklendi. Şirnex'in Qileban (Uludere) ilçesine bağlı 11 bölgeye giriş ve çıkışlar 27 Temmuz ile 10 Ağustos tarihleri arasında yasaklandı. Valiliğin yazılı açıklamasında, söz konusu bölgelerde “sivil faaliyetlerin de yasaklandığı” belirtildi. Valilik açıklamasında şunlar belirtildi: "Şırnak ili, Uludere ilçesi (Andaç Köyü) Mujili Sırtı, Gilatte Deresi, Dolap Tepe, Meme Tepe, Berereş Tepe, Uç Tepe, Kel Tepe, Beyazsu Tepe, Çalı Tepe, Meşkul Tepe ve Dona Tepe kırsal alanları arasında kalan bölgelere gidebileceği değerlendirilen vatandaşların, mezkûr bölgelerdeki yasadışı unsurlardan ve bunlara yönelik alınacak tedbirlerden zarar görmemeleri açısından (15) gün süreyle 27 Temmuz 2023 saat 19.00 (dâhil) - 10 Ağustos 2023 saat 24.00 (dâhil) tarihleri arasında giriş ve çıkışlar ile tüm sivil faaliyetler yasaklanmıştır."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.