Evlerini kaybedenlere borçlandırma senedi

  • Antalya’nın Manavgat ilçesinde 10 günü aşkın süreyle devam eden yangın sebebiyle birçok vatandaş evlerini kaybetti. Yangınlarda zarar gören vatandaşların evlerinin tekrar yapılması için “Afet Borçlandırma Senedi” imzalatılmak istendi.

 

Cumhuriyet’ten Bülent Ecevit’in haberine göre; Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz’da başlayan ve 10 günden sonra ancak söndürülen yangında zarar gören afetzedelere evlerinin yeniden yapılması için “Afet Borçlandırma Senedi” imzalatılmak istendi. Borç senedine göre, verilecek kredinin taksitleri üç kez ödenmediğinde afetzedenin tüm borçlarını tek seferde ödemesi istenecek, ödenmezse mülklerine el konabilecek. Yangınzedeler, “Bu evrakları imzalarsak yangından borçlu olarak çıkmış olacağız” diyerek tepki gösterdi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yangınlarda evlerini, iş yerlerini ve ahırlarını kaybeden yurttaşlara valilik tarafından gönderilen taahhütname ve boş senetlerini, Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Budak, şunları kaydetti: “Köylüler yangından borçlu çıkarılacak. Yangınzedeler ikinci mağduriyet istemedikleri için bu evrakları imzalamıyorlar. Mağdur köylülere imzalattırılmak istenen hem taahhütnamede hem de Afet Borçlandırma Senedi’nde tek bir bilgi yok. Kaç metrekare ev yapılacak? Yanına hayvanlar için ahır yapılacak mı? Bunun bedeli ne olacak? Ödeme şartları nasıl olacak? İktidarın yangın sürerken verdiği, mağduriyetlerin tümünün giderileceğine yönelik vaatler maalesef boş çıktı. İktidarın yapılacak yeni binaların yüzde 60’ını devletin karşılayacağı, yüzde 40’ının kredi olacak verileceğine dair bir sözü vardı. Şu anda bundan bahseden kimse yok. Hiçbir mağdur ne kadar borçlanacakları belli olmayan bu senetleri imzalamak istemiyor. Bir de iki ay içerisinde boş senedi imzalamazsan haklarını kaybediyorsun. Böyle insafsızlık olur mu?”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.