Exo: Güney toplumu işgali reddediyor

Dünya Haberleri —

Mechthild Exo

Mechthild Exo

  • Hewlêr ve Süleymaniye'de temaslarda bulunan Defend Kurdistan üyesi Mechthild Exo, “Burada gördük ki toplum Türkiye’nin saldırganlığını reddediyor ve biz de onlarla birlikte bu işgali durdurmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Dünyanın birçok ülkesinden Güney Kürdistan’a giden Barış Heyeti üyeleri bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Aralarında, feminist, yazar, siyasetçi, gazeteci ve ekolojistlerin bulunduğu ve kendisini Defend Kurdistan olarak örgütleyen heyetin bazı üyeleri KDP tarafından sınır dışı edilirken, bölgede kalan üyeler ise Süleymaniye, Hewlêr ve Mexmûr Kampı’nda bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Heyette yer alan Alman Feminist Mechthild Exo, engellemelere rağmen gerçekleştirdikleri temasları Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.  

Gördük, toplum kabul etmiyor

 Feminist Mechthild Exo heyette yer almasının amacını, “Almanya’da jineoloji üzerine çalışıyorum. Jineolojik bakış açısı çatışmayı engelleme, çözümleme ve barışın inşası anlamında, toplumun birbiriyle bağının ve barış ortamıyla bağının pekiştirilmesi anlamında, özgür yaşam anlamında pek çok perspektif sunuyor” sözleriyle ifade etti.  Exo, Güney Kürdistan’da “Parçalanmış aileler, sivil toplum örgütleri, ekolojik yapılanmalar, siyasi partiler ve sendikalarla da görüştüklerini” belirterek  “Burada gördük ki toplum Türkiye’nin saldırganlığını reddediyor ve biz de onlarla birlikte bu işgali durdurmayı hedefliyoruz. Beraber çalışarak Türkiye'nin Kürdistan'ı terk etmesini sağlayabiliriz” diye konuştu.

 Halk çatışma istemiyor

 Türkiye’nin operasyonlarına karşı Kürtlerin net bir tutum içerisinde olması gerektiğini dile getiren Exo, “Türkiye burada başarıya ulaşırsa ağır bir sömürgecilik gelişecek. Bunu kimse istemiyor. Dolayısıyla bu savaş girişimine karşı çok güçlü bir şekilde karşı çıkmak zorundayız. Bunca acıya neden olan bu askeri müdahaleye son vermeliyiz. Her gün doğayı tahrip ediyorlar, ağaçları yakıyorlar. Bu durum burada yaşayan aileler için bir felaket. Dahil olduğumuz bu çalışma grubu, demokratik ve özgür bir hayatın inşası çabasıdır. Burada aktif olan örgütlerle birlikte, Süleymaniye sokaklarında yürüyüşler düzenledik. Sanatçılar, entelektüeller, bölge halkı da katıldı. Burada kadınlarla konuştuklarımızı Avrupa'ya anlatacağız. Halk, pêşmerge ve gerillanın birbirleriyle savaşmasını istemiyor” ifadelerini kullandı. 

 Kadınların barış çabası önemli

Birleşmiş Milletleri gibi bir çok uluslararası yapının kararlarında da yer aldığı gibi kadınların sürece dahil olmasının çok önemli olduğunu belirten Exo şunları dile getirdi: “Barış süreçlerine göz attığınız zaman, sürecin başarıyla sonuçlandığı durumların yüzde 90'ında, hatta neredeyse yüzde 100'ünde, kadınların müzakerelere dahil olduğunu görürsünüz. Kadınların barışın sağlanmasında ne kadar önemli bir rolü olduğunu istatistiklerde görülebilir. O nedenle kadınlardan oluşan örgütler ve yapılar ile her birimiz dayanışma içinde olmalıyız.”

MA/SÜLEYMANİYE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.