• 7 yıl sonra Serêkaniyê’deki evlerine dönen Kürtlerin saldırıya uğraması nedeniyle Rojava’nın birçok kentinde sokağa çıkan halk, derhal saldırganlardan hesap sorulmasını istedi. Kente geri dönen halkın güvenliğinin sağlanmaması ise eleştiri konusu oldu.

 

Türk devleti ve SMO çetelerinin 2019’daki işgali sonrasında Serêkaniyê’de yaşayan binlerce kişi farklı yerlere göç etmek zorunda kaldı. Göçmenler başta Hesekê olmak üzere Rojava’nınbirçok kentine yerleştirildi.

QSD ve Şam’daki geçici yönetim arasında yapılan 29 Ocak Anlaşması’na göre, işgal bölgelerinde zorla yerlerinden edilen halk geri dönüşleri güvenli bir biçimde sağlanacaktı. Bu kapsamda geri dönüşlerin denetimi ve koordinesi için komiteler kuruldu.

Güvenlik zafiyeti

Serêkaniyê Göçmen Komitesi, Hesekê Valisi ve Geçici Hükümet yetkilileri arasında, zorla yerinden edilmiş kişilerin güvenli bir şekilde geri dönüşünü amaçlayan bir dizi görüşmenin sonucunda, yaklaşık 400 aileden oluşan ilk grubun Serêkaniyê’deki evlerine dönmesine karar verildi.

Önceleri Serêkaniyê kent merkezi ve kırsalından 647 ailenin dönmesi planlandı. Daha sonra lojistik hazırlıklarda yaşanan sorunlar nedeniyle ilk etapta yaklaşık 400 aile dönmeye hazırlandı.

Pazartesi sabahı Hesekê’ye bağlı Tiwêna beldesindeki Waşûkanî Kampı’nın karşısındaki toplanma noktasından hareket ederek evlerine gitti. Fakat Serêkaniyê’ye ilk dönüşte bu güvenlik yeteri kadar sağlanamadı. Aileler evlerine 7 yıl sonra ulaşmaya çalıştığı sırada, şehir merkezinde bazı kişilerin saldırısına uğradı. Silahlı bir grup geri dönen bazı ailelere saldırdı ve araçlarını tahrip etti.

‘Kürtleri kabul etmiyoruz!’

The New Region’a konuşan 44 yaşındaki Salah da geri dönen yurttaşlardandı. Üç kişinin kendisine sopalar ve silahlarla saldırdığını ancak oradan kaçmayı başardığını söyledi ve ekledi: “Güvendeyiz, hayattayız ve eşyalarımız da yanımızda. Oradan kaçıp bir daha Hesekê’ye geldik. Bize saldıran kişiler Dêrazor ve Hesekê’nin iki mahallesinden gelmişti. ‘Bu şehirde hiçbir Kürt’ü kabul etmiyoruz’ diyorlardı.” Salah ayrıca saldırıda yaralanan bazı kişilerin hastanede tedavi gördüğünü belirtti.

Anlaşmaya göre, evler çete ve ailelerinden tamamen boşaltılacaktı. Ancak ortaya çıkan bu tablo, hala güvenliğin tam sağlanamadığını, çetelerin veya ailelerinin evleri boşaltmadığını gösteriyor.

Rojava sokağa çıktı

10 Ağustos’ta meydana gelen bu olay, tüm Rojava’yı ayağa kaldırdı. Serêkaniyê Göçmenler Komitesi’nin çağrısı üzerine Hesekê, Qamişlo, Til Temir, Girkê Legê, Dêrik, Tirbespiyê ve Kobanê’de yüzlerce kişi sokağa çıktı. Eylemlerde, saldırıları kınayan pankartlar taşınırken, zorla yerinden edilen ailelerin korunması ve evlerine güvenli biçimde dönmelerinin sağlanması istendi.

Halk, Geçici Hükümet’e evlerine dönen yurttaşların korunması için gerekli tedbirlerin alınmasını, onurlarının korunmasını ve saldırganlardan derhal hesap sorulmasını istedi. Ayrıca sivillerin haklarına saygı duyulması ve iç barışın korunması gerektiği belirtilerek, devam eden saldırıların çatışmayı derinleştireceği konusunda uyarıda bulundu.

Serêkaniyê Göçmenler Komitesi de evlerine dönen ailelerin korunmasını, güvenliklerinin sağlanmasını ve saldırıların faillerinin hesap vermesini istedi.

Kürtleri tutukladı

Kobanê’deki eylemde halk, İç Güvenlik Güçleri binasından Suriye bayrağını indirdi ve ilçe müdürlüğü binasından bir hükümet afişini söktü. Hükümet güçlerinin halka saldırısı üzerine olaylar daha da büyüdü. Hükümet yedi Kürdü gözaltına aldı.

Ebdî: Haklar güvenceye alınsın

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdî, Serêkaniyêlilerindönüşünün geçici hükümetle koordinasyon içerisinde gerçekleştirildiğini hatırlatarak, geri dönen ailelere yönelik saldırıları kınadı.

Ebdî, geri dönen sivillerin korunması ve saldırılarda sorumluluğu bulunanların hesap vermesi gerektiğini belirtti. Ebdî, “Geri dönen sivil göçmenleri korumak, bu eylemde parmağı olanlardan hesap sormak, ayrıca herkesin haklarını güvence altına almak ve istikrarı korumak için ilgili taraflarla” çalıştıklarını ifade etti.

Saldırganlar tutuklandı

Hesekê Vilayeti İç Güvenlik Güçleri Komutan Yardımcısı Mehmûd Xelîl de yıllar sonra evlerine dönüş yapan Serêkaniyêlilere yönelik saldırıya ilişkin bir açıklama yaptı. Saldırıları kınayan Xelîl, saldırıların amacının güvenliği baltalamak, zorla yerinden edilenlerin dönüşünü engellemek ve entegrasyon çabalarını zayıflatmak olduğunu belirtti.

Mehmûd Xelîl sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu olaylara hızlı müdahale kapsamında, İç Güvenlik Güçleri gerekli güvenlik ve hukuki önlemleri almaya başladı. Bu bağlamda, bu olaylara karışan bir dizi kişi tutuklandı. Uygun yasalara göre hesap vermeleri için diğer ilgili kişilere yönelik arama ve soruşturma operasyonları devam etmektedir.” Mehmûd Xelîl, önceliklerinin mevcut durumdan faydalanmaya ve kaos yaratmaya çalışan tüm tarafları önlemek olduğunu söyledi.

Dönüşler askıya alındı

Saldırıların ve halkın tepkisinin ardından, Serêkaniyê’ye dönüşler geçici olarak askıya alındı. Mehmûd Xelîl, "Durum istikrara kavuştuktan ve geri dönenlerin tam korunması sağlandıktan sonra seferler yeniden başlayacak" dedi. Dönmek isteyen ailelerin kayıtları Dêrik, Dirbêsiyê, Til Temir, Amûdê, Qamişlo ve Hesekê’de alınıyordu.

Hesekê Valisi Nureddin İsa Ehmed, Serêkaniyê halkından bir heyetle 5 Ağustos’ta kenti ziyaret ederek, geri dönüş için gerekli adımları hazırladı. HABER MERKEZİ