Êzîdî kadın Firyal DAİŞ’ten kurtarıldı

Kadın Haberleri —

Firyal Xidir

Firyal Xidir

  • DAİŞ’in Şengal saldırısında 12 yaşında kaçırıldı. Musul’dan Til Efer, Şedadê, Reqa, Dêrazorve İdlib’de çetelerin esaretinde tam 5 kez köle olarak satıldı. Bir çeteyle evlendirildi ve henüz 15 yaşında çocuk doğurdu. YPJ, Firyal Xidir adlı Êzidî genç kadını çetelerden kurtardı.

Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), DAİŞ çetelerinin 2014 yılında Şengal’e dönük saldırısında kaçırdığı Firyal Xidir adlı Êzidî genç kadını kurtardı.

12 yaşında kaçırıldı

DAİŞ, Şengal’e saldırdığında Firyal henüz 12 yaşındadır. Çeteler, zulümden kaçan halkın yolunu keser, Firyal’in ailesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kadın ve kız çocuğunu kaçırır. Yaşlıları ise bir yerde toplayarak katleder.

Şimdi 21 yaşında olan Firyal, kaçırıldığında ilk önce Til Efer’deki büyük bir okula götürülür. Çeteler kadın ve erkekleri birbirinden ayırdıktan sonra, kadınları Til Efer’de bırakır, kız çocuklarını da köle olarak satmak için Musul’a götürür.

‘Savaş ganimeti’ kadınlar

Bir süre Musul’da kalan Firyal, ardından dayısının kızlarıyla birlikte Suriye’ye bağlı Şedadê’ye götürülerek burada bir okulda tutulur. Yüzlerce kadın ve kız çocuğu gibi ‘savaş ganimeti’ olarak çetebaşlarına satılır. Firyal, Şedadê’de tam 3 defa köle olarak satılır.

Çocukken çocuk doğurdu

YPJ’nin açıklamasına göre, daha 14 yaşını bitirmeden başka bir kız çocuğuyla birlikte bu defaReqa’ya götürülüp satılır. Burada 15 yaşına gelene kadar Ebû Mihemed adlı çetebaşınınyanında esir olarak tutulur. Ve daha çocukken bir çocuk doğurur. Zorla evlendirildiği çeteReqa’nın özgürleştirilmesi hamlesinde Uluslararası Koalisyonu’nun hava saldırısında öldürülür.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) Reqa hamlesi sürecinde, çeteler elinde bebeği soğuk ve açlık içinde Firyal’i Dêrazor’dan Baxoz’a Bab’dan İdlib’e kadar götürür.

5 defa köle olarak satıldı

Firyal, bu zorlu yolculuğun ardından DAIŞ çetelerinden kurtulmak için her yolu dener. YPJ, onu kurtarmak için elinden geleni yaparak Özerk Yönetim’in kontrolü altındaki bölgelere getirmeyi başarır. Firyal, esaret yıllarında 5 defa köle olarak satılır ve akranlarından halen bir haber alamıyor. HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.