Fehime Semsûr’u terk etmek istemiyor

Kadın Haberleri —

Fehime Tatbaş

Fehime Tatbaş

  • Eşi ile birlikte mevsimlik işçi olarak çalışan ve depremde evleri yıkılan Fehime Tatbaş, “Şu an ne erzakımız ne de başka bir şeyimiz var. Kıyafet, iç çamaşırı ve ped yok. Yıkayıp yıkayıp giyiyoruz. Sadece üzerimizdekiler var” dedi.

 

Mereş merkezli 6 Şubat günü gerçekleşen ve 11 kenti etkileyen depremlerde on binlerce kişi yaşamını yitirirken, 20 Şubat’ta da merkez üssü Hatay'ın Samandağ ve Defne ilçeleri olan iki ayrı deprem daha meydana geldi. Her sokağında neredeyse yıkılmayan ev kalmayan Semsûr’un merkezi hayalet kente dönüştü.

Depremzede kadınların hala temiz iç çamaşırı, ped ve birçok hijyen malzemesine ulaşamadığı Semsûr’da, gönüllülerin çalışmaları ile depremzedeler yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Yine arama kurtarma çalışmalarının yapılmadığı, AFAD’ın 4’üncü günde gelerek birkaç çadır kurduğu kentte halk iktidara karşı öfkeli ve tepkili. Depremzedeler, iktidarın hiçbir şekilde yanlarında olmadığını, ihtiyaçlarını karşılamadığını, kendilerini ölüme terk ettiklerini belirtirken, yalnızca Halkların Demokratik Partisi (HDP), Tevgera Jinên Azad (TJA) ve diğer kurumların gönüllü çalışmaları ile ihtiyaçlarını giderebildiklerini vurguladı.

Semsûr merkezdeki Fatih Mahallesi’nde çadırda kalan Semsûrlu mevsimlik işçisi Fehime Tatbaş da iki çocuğu ile yaşam mücadelesi veriyor. Kentte kimi sivil grupların gezdiğini söyleyen Tatbaş, 2 çocuğuyla verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Çocuğu şans eseri kurtulmuş

İlk depremde eşinin annesi ile bir çocuğunun evlerinden dışarı çıkmaya çalışırken üzerlerine balkonun yıkılarak düştüğünü söyleyen Fehime, “İkisi de öldü sandık ama sonra nasıl olduysa çocuğum şans eseri kurtuldu. Evimiz ev değil ahır gibi bir şey oldu. Annemlere gitmiştim. Ne erzağım var ne de başka bir şeyim. Bize bakacak kimse yok” dedi. İki çocuğu ve eşi ile birlikte günlerce farklı farklı yerlerde kalmak zorunda kaldığını aktaran Tatbaş şöyle dedi: “Yiyecek bir şeyimiz de yok. Çadırımız hiç yoktu, başka yerlerde kalıyorduk. Bu çadırı da kayınım verdi bize. Kaynanam da ölünce bize bakacak kimse kalmadı. Nasıl yapacağımızı bilmiyoruz, böyle dışarıda kalacağız.”

Karton yakıp ısınıyorlar 

“İnsanlar bir şey verirse yemek yapabiliyoruz” diyen Fehime Tatbaş, “Ama onlar da ‘Biz de sizin gibiyiz’ diyor. Şimdi herkes kendi derdine düşmüş. Sadece kendi kendimize bakıyoruz. Elimizde bir eşya da yok” dedi. Eşi ile birlikte mevsimlik işçi olarak çalıştıklarını söyleyen Tatbaş, “Şu an ne erzakımız ne de başka bir şeyimiz var. Kıyafet, iç çamaşırı ve ped yok. Yıkayıp yıkayıp giyiyoruz. Sadece üzerimizdekiler var. Bize yardım edecek kimsemiz kalmadı. 2 çocuğumuz var, ikisine de süt veriyorum. Onlara nasıl bakacağımı bilemiyorum. Eşim de çalışmıyor. Akşamları bazen yemek gelirse gidip alıyorum, çocuklarımı kaldırıp veriyorum. Onun dışında bir şeyimiz yok. Karton toplayıp çocuklarla ateş yakıyorum” şeklinde konuştu.

Kalmakta ısrarlı

Doğup büyüdüğü Semsûr’da kalacaklarını ve burada yaşamak için mücadele edeceklerini belirten Fehime Tatbaş, depremzedelerin yalnız bırakılmaması gerektiğini söyleyerek destek çağrında bulundu. 

MARTA SÖMEK /JINNEWS-SEMSÛR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.