Fezleke Kobanê için suçlama ise Boğaziçi

  • HDP’li 9 milletvekili hakkında Kobanê dönemindeki eylem ve etkinlikler gerekçesiyle hazırlanan fezlekelere, Meclis’teki basın toplantıları ve Boğaziçi Üniversitesi protestolarına dair sosyal medya paylaşımları “suç” olarak konuldu.

 

Meclis’e dokunulmazlıkların kaldırılması talebiyle 33 fezleke sunuldu. Bu fezlekelerin 28’i Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) 20 milletvekili hakkında hazırlandı. HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan ile milletvekilleri Garo Paylan, Sezai Temelli, Serpil Kemalbay, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Pero Dündar, Hüda Kaya ve Fatma Kurtulan hakkında Kobanê soruşturması kapsamında hazırlanan fezlekeler de yer alıyor. Söz konusu 9 fezleke, Meclis Adalet ve Anayasa Komisyonu’ndan oluşan Karma Komisyon’a sunuldu. Fezlekelerde milletvekilleri hakkında davacı olan kişi ve kurum sayısı 2 bin 674.

HDP milletvekilleri hakkında 27. yasama döneminde 955 fezleke hazırlandı. CHP milletvekilleri hakkında 246, AKP milletvekilleri hakkında 13, MHP milletvekilleri hakkında 9, İYİ Parti hakkında 15, Türkiye İşçi Partisi (TİP) hakkında 9, Yenilik Partisi 1, bağımsız milletvekilleri hakkında ise 28 fezleke bulunuyor. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz hakkında ise 54 fezleke bulunuyor. Meclis’e sunulan 33 fezlekenin 28’i HDP milletvekilleri hakkında.

Fezlekelerde milletvekilleri Kobanê eylemleri sırasında yaşananlardan sorumlu tutuldu. Gizli tanık ifadeleri, 9 Ekim 2014 ve sonrasında yaptıkları basın açıklamaları, verdikleri demeçler, HDP’nin düzenlediği eylem ve etkinliklere katılma, seçim çalışmaları, sosyal medya paylaşımları da fezlekeye konu oldu. Milletvekillerinin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, tecrit, açlık grevlerine ilişkin açıklamaları, Boğaziçi protestoları ve Meclis’te düzenledikleri basın toplantıları fezlekede yer aldı.

Fezlekelerde milletvekillerinin işlediği suç tarihi 9 Ekim 2014 ve sonrası olarak belirtildi, ancak 25-26 Mayıs 2013’te Ankara’da düzenlenen “Demokrasi ve Barış Konferansı”na katılmak da suç sayıldı. 

Milletvekillerinin AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne atanmasıyla başlayan “kayyum rektör” protestolarına ilişkin sosyal medya paylaşımlarının fezlekede yer alması dikkat çekti. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’un sosyal medya hesabından üniversite kapısına takılan kelepçe fotoğrafını alıntılayarak, “Ancak kapıya kelepçe takabilirsiniz, öğrencilerin beyinlerine değil…” şeklindeki paylaşımı fezlekede suçlama konusu yapıldı.

 ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.