Fırat’ı zehirlediler

Toplum/Yaşam Haberleri —

Fırat suyu/siyanür

Fırat suyu/siyanür

  • Erzincan’ın İliç İlçesi Çöpler Köyü’nde Anagold Madencilik’e ait altın madeninin kapatılmasını istediklerini belirten Munzur Çevre Derneği Yöneticisi Ali Yıldız, “Dört bir tarafta talan ve yağma politikaları sürüyor. Erzincan İliç ilçesi en acımasız bir şekilde bedelini ödüyor” dedi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Dersim İl Eş Başkanı Balaban Turgut da, “Doğamıza verilen zararlar karşısında sessiz kalamayız” diye belirtti.

21 Haziran Salı günü Erzincan İliç İlçesi Çöpler Mevkii’nde uluslararası bir şirket tarafından işletilen altın madenine siyanür taşıyan boru hattında meydana gelen patlama sonrasında, yaklaşık 20 ton siyanür solüsyon Fırat Nehri ve Keban Baraj havzasına, siyanürlü su da Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajına da ulaştı.

Yaşam yok ediliyor

PİRHA’ya konuşan Munzur Çevre Derneği Yöneticisi Ali Yıldız, İliç’in talan ve yağma politikasının bedelini ödediğini belirterek şöyle konuştu: “Fırat’ı zehirlediler. O bölgede yaşayan canlıların yaşamı tehlike altında. Siyanür toprağa bırakıldığı zaman yüzyıllar boyunca hiçbir canlının yaşamını sürdürmesi mümkün değil. Yaşamı yok eden bu politikalara karşı çok güçlü bir mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor.” 

Çernobil’e eş değer

Erzincan’daki altın madeninde kullanılan siyanür sızıntısının Fırat Nehri’ne akmasının Çernobil felaketine eş değer olduğunu vurgulayan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Dersim İl Eş Başkanı Balaban Turgut, “İnsanlara, hayvanlara, çevreye ve içme suyuna büyük tahribat yaratmıştır, zararları yıllarca sürecektir. ABD ve Kanada şirketleri milyonlarca dolar kazanıp ülkemizi sömürürken, doğamıza büyük tahribatlar vermektedirler. Yeşiller Gelecek Sol Parti olarak doğamıza verilen zararlar karşısında sessiz kalamayız” diye konuştu.

Doğaya, yaşama saldırı

İstanbul’daki ekoloji örgütleri de Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen altın madeninde kullanılan siyanür borusunun patlaması ile oluşan ekolojik tahribata ilişkin Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda açıklama yaptı. 

Ekoloji örgütleri adına açıklamayı okuyan Hüsne Gölbaşı, “Son iki ayda atık havuzunun sızıntısının sürekli hale geldiği Çöpler Altın Madeni’nde yaşananlar bir kaza değil, doğaya ve yaşam alanlarına saldırıdır. Ülkemizin dört bir yanını tahrip eden sömürü madenciliği ve bunu mümkün kılan siyasi iktidar, çevremize telafisi imkansız hasarlar vermeye devam etmektedir” dedi.

Şirketlilerin ikiyüzlülüğü

Şirketlerin ikiyüzlülükte sınır tanımadığını ifade eden Gölbaşı, kar elde etmek için gelecek nesillere çözülmesi zor problemleri devrettiklerini belirtti. Gölbaşı şöyle konuştu: “Yaklaşık bir buçuk kilometrekarelik siyanürlü atık su havuzuyla zehirlenen, bir zamanlar insanlara ve doğaya can veren Fırat Nehri, bu zalim tavır sürdürülürse artık on yıllarca süre çevreye ölüm ve felaket saçacaktır. Taleplerimiz, en başta şirket tarafından toplumla dalga geçercesine yapılmış saha genişletme başvurusunun reddedilmesi, Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması ve ülkemizin her yerinde siyanürlü siyanürsüz altın çıkarılmasının son bulmasıdır. Görevimiz bu ekoyıkımı durdurmak, gelecek nesillere ve bize can sağlayan habitata borcumuzdur” şeklinde konuştu. 

75 barodan ortak açıklama

75 baro, ortak bir açıklama yayımlayarak siyanürlü solüsyonun Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajına da ulaştığına yönelik tespitlerin kamuoyunda büyük bir endişeye yol açtığını söyledi.

75 baro yaptıkları ortak açıklamada, İliç İlçesi Çöpler Köyü’nde Fırat Havzası’na siyanürlü solüsyon karışmasına neden olan altın madeninin kapatılmasını istedi. Olayın seyri Çernobil'e benzediğine dikkat çeken barolar, Fırat Havzası'na karışan siyanürlü solüsyonun Erzincan dışında 20 kenti de etkileyeceğini ifade etti. Açıklamada, ‘’Böyle devam ederse, çok yakın zamanda ülkemizde temiz tatlı su bulamayacağız" denildi. İSTANBUL/DERSİM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.