Fiskaya yok ediliyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Amed-Fiskaya

Amed-Fiskaya

  • Sur’da olduğu gibi Fiskaya’da da “kentsel dönüşüm” adı altında, tarihin ve kültürün hafızalardan silinmek istendiğine dikkat çeken Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Selma Aslan, aynı zamanda Fiskaya için hazırlanan projenin meslek örgütleri ve halk ile paylaşılmadığını söyledi. 

Amed’in Yenişehir ilçesine bağlı Fiskaya semtinde bulunan Dicle ve Yenişehir mahalleleri 18 Ağustos 2017’de Cumhurbaşkanlığı imzasıyla “riskli alan” olarak ilan edilmişti. İlanla beraber her iki mahalle, TOKİ tarafından “kentsel dönüşüm” adı altında hazırlanan proje ile dönüştürülmek isteniyor. 

Mahallelerdeki yurttaşlar ise tepkiyle karşıladıkları yıkım kararının geri alınmasını istiyor. 

TMMOB Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Selma Aslan,  Fiskaya’da “riskli alan” ilan edilerek “kentsel  dönüşüm” adı altında yıkım çalışmalarına başlandığını belirtti. Aslan, “Bu yasalarla beraber TOKİ alanları genişletilmiş durumda. İlk olarak çalışmalar Bağlar ilçesiyle başladı, fakat pratikte kentsel dönüşüme dair bir çalışma henüz başlatılmadı. Daha sonra Sur ilçesinde bulunan Ben u Sen Mahallesi etrafındaki yapılar yıkıldı. Fiskaya’da da dönüşüm adı altında bir çalışma gerçekleştirilmeye çalışıldığını biliyoruz” dedi.

Rant alanları yaratılmaya çalışılıyor

Fiskaya için hazırlanan projenin halka açık yapılmadığını ifade eden Aslan, “Fiskaya’daki halkın ekonomik açıdan ne kadar zor durumda olduğunu biliyoruz. İnsanların bir kısmı tarım yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor. Evleri yıkılacak olan halkın ihtiyaçlarını gidermeye çalışacaklarını söylüyorlar, fakat bunun yeterli gelemeyeceğini herkes biliyor” dedi. 

Tek tip yapılar, tek tip insan

Aslan, rant alanlarının yaratılmaya çalışıldığını belirtti ve ekledi: “TOKİ’ler de, barınma sorunları olan insanların barınmasına ilişkin çalışmalar yürütmesi gerekirken bugün tamamen insanları mağdur eden ve daha çok rant alanları yaratmaya çalışan kurumlara dönüşmüş durumda. Bunun yanında zaten TOKİ’nin yarattığı özellikler yapı bazlı düşündüğünüz zaman tek tip yapılar oluşturuyor. Tek tip yapılar, aynı zamanda tek tip insan yaratmaya dönük oluyor. İnşa edilen evlerin dış yapısından tutun iç yapısına kadar sizi tamamıyla bir kalıba sokmayı hedefliyor.”

Tarih ve kültürü yok ediyorlar

Yıkımla beraber bir tarihin de yok edileceğinin altını çizen Aslan, “Bütün bu çalışmalar sadece dönüşüme yönelik değil, aynı zamanda kültür ve tarihin hafızalardan silinmesine yönelik bir çalışmadır. Sur’da çatışmalar sonrasında yaşanan süreçte insanların tarihi hafızalarının yok edilmesine dönük geliştirilen çalışmalar olmuştu. Aynı şeyin Fiskaya için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bu çalışmalar sadece halkı mağdur etmekle kalmıyor, halkın tarihini de yok etmeye çalışıyor” diye konuştu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.