Fonlama değil hortumlama!

Dünya Haberleri —

.

.

  • Birleşmiş Milletler İnsani İşler Sorumlusu Griffiths, iklim krizi için ayrılan ihtiyaç sahibi ülkelere fonların ulaşmadığını belirtti ve ekledi: Paranın nerede olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Paralar nerede, kim elinde tutuyor?

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, iklim kriziyle mücadelede gelişmemiş ülkelere gönderilen fonların gerekli mercilere ulaşmadığını söyledi.

Guardian Gazetesinin haberine göre Griffiths, ülkelerin fonlama işlemlerinde daha şeffaf davranmasını talep ederek şu ifadeleri kullandı: "İklim kriziyle mücadelede 10 yıl önce vaat edilen paranın nerede olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Kim elinde tutuyor ve Somali gibi yerlere paraları göndermiyor? Somalililer kendilerinin değil bizim davranışlarımızın ve alışkanlıklarımızın kurbanı. Tam da bu amaç için önceden söz verdiğimiz parayı onlara ulaştırmayı başaramadık."

BM yetkilisi, ülkelerle görüştüğünde iklim kriziyle ilgili finansmanlara dair kararların nasıl verildiğine ve bunların nasıl gönderildiğine dair net yanıtlar alamadığını belirtti.

Griffiths, söz konusu fonlamayla Somali'de kuraklıktan en ağır şekilde etkilenen bölgelerde su kuyuları açılabileceğini ve buralarda yaşayanlara erzak sağlanabileceğini söyledi.

100 milyar dolar fon

2009'da düzenlenen BM iklim konferansında gelişmiş ülkeler, iklim krizinin yarattığı olumsuzluklardan etkilenen yoksul ülkelere 2020'ye kadar yıllık 100 milyar dolar fon sağlamayı vaat etmişti.

Söz konusu paraların aktarılması için BM bünyesinde Yeşil İklim Fonu (Green Climate Fund) kurulmuştu. Ancak ülkeler fonlamayı çoğunlukla Dünya Bankası ya da bölgesel kalkınma bankaları üzerinden gerçekleştirdiği için fonun işlevselliği sınırlı kalmıştı.

İklim krizine dair bağışlarını takip eden Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne (OECD) göre gelişmiş ülkeler, BM'de alınan kararın ardından 2020'de toplam 83 milyar dolar fon sağladı.

Öte yandan yoksul ülkeler, 2016-2020'de bu miktarın yalnızca yüzde 8'ini aldı.

 

Paralar takip edilmiyor

İngiltere merkezli araştırma şirketi Oxfam'ın geçen haftaki çalışmasındaysa gelişmiş ülkelerin şimdiye dek topladığı miktarın 21 ila 24,5 milyar dolar olduğu savunuldu.

Bu fonun da sadece yaklaşık yüzde 5'inin ihtiyacı olan ülkelere gönderildiği belirtildi. Araştırmada, söz konusu miktarın iklim kriziyle ilgili küresel fonlamanın yüzde 70'ini oluşturduğuna dikkat çekildi.

Gabon'un Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Lee White ise sistemin kusurlu olduğunu savundu. White, bağışçı ülkelerin gönderdikleri paraların miktarının ya da nerelerde harcandığının bağımsız şekilde takip edilemediğini savundu.

Somali: Bir kuruş almadık

Somali Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Abdurahman Warsame, BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'da bu ay yayımlanan söyleşisinde, "Milyonlarca çocuk yetersiz besleniyor. Çoğu ölecek ve o iklim fonundan bir kuruş para almadık" demişti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.