SELMA AKKAYA / PARİS
Fransız kadın örgütleri 8 Mart hazırlıklarını sürdürürken, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde grev çağrısı yaptı. Demokrasi İçin Kadınlar, Ulusal Feminist Derneği, ATTAC, CGT, Dünya Kadın Yürüyüşü, Solidaires Sendikası, UNEF, UNL, Fransız Komünist Parti Kadınları, Göçmen Kadın Hareketi ve FSU’nun da aralarında olduğu 30'un üzerinde kadın örgütü, sendika, öğrenci hareketi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle çalışma yaşamında kadınlara uygulanan eşitsizlikleri protesto etmek amacıyla greve gitme kararı aldı.
Eşitsiz çalışma koşullarına karşı
Fransa geneli için yapılan çağrıda, "8 Mart 2017 günü hem eylem hem de grev günü olacaktır. Eşitsiz çalışma koşullarını protesto etmek için o gün greve gidip saat 15.40'dan itibaren eylemde olacağız" denilerek, Fransa'da yaşayan tüm kadınların eyleme aktif katılımı istendi. 2016 yılında da kadınlara karşı eşitsizliklerin giderek büyüdüğüne dikkat çekilen çağrıda, daha önce kadınların mücadeleyle elde ettiği kürtaj, çalışma hakkı ve birçok hakkın geri alınmak istendiği belirtilerek, bütün bu eşitsizliklerin 8 Mart'ta daha yüksek dillendirilmesi kadınlardan talep edildi.
Kutlama değil, mücadele günü
2016 yılı içerisinde dünya çapında 300 bin ayrı noktada Polonya'daki kürtaj hakkının geri alınmasına karşı kadın örgütleri eylem gerçekleştirmişti. İrlanda'da eşit ücret için, Arjatin'de tecavüze karşı kadınlar grevler gerçekleştirmiş, bu grev dünyanın birçok noktasında kadın örgütleri tarafından desteklenmişti.
ABD Başkanı Donald Trump karşıtı binlerce gösteri düzenleyen kadın örgütleri Fransa'da aylarca aynı zamanda El Khomri yasası olarak bilinen çalışma yasasına karşı sokaktaydı. Kadın örgütlerinin geçtiğimiz yıl ortaya koyduğu bu iradeyi 8 Mart'ta da dünyanın her yerinde gerçekleştirilecek eylemlerde ortaya koyacağını hatırlatan Fransız kadın örgütleri, "8 Mart bir kutlama günü değil, mücadele günüdür" diyerek kadınları eyleme ve greve çağırdı.