Fransa’da kadınlar ‘grev’ dedi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Paris’te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programını belirlemek üzere bir araya gelen 45 kadın örgütü, grev kararı aldı. Başta Paris olmak üzere Fransa’nın tüm kentlerinde alanlara inecek olan kadın örgütleri, bu yıl gerçekleştirecekleri tüm etkinlikler Paris Katliam’ında yaşamını yitiren 3 Kürt kadın devrimciye adandı.

 

SELMA AKKAYA / PARİS

Fransa’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar greve gidiyor. Paris’te katledilen 3 Kürt kadın devrimciyi de unutmayan kadınların öncelikli gündemleri arasında pandemi döneminde artan işten atmalar, taciz ve seçimler de var. 

Kürt kadın hareketinin de içinde yer aldığı 45 kadın örgütü, siyasi parti kadın kolları ve sendikanın katılımıyla gerçekleşen 8 Mart hazırlık toplantısından bir kez daha “grev” kararı çıktı. Şiddete, erkek egemen sisteme, işsizliğe, kadına yönelen her türlü ayrımcılığa karşı ülke çapında grev kararı alan kadınlar, aynı gün öğlen saatlerinden itibaren başta Paris olmak üzere tüm kentlerde alanlara inecek.

Faşizme karşı birlik

Her yıl olduğu gibi Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesi ile son üç haftadır toplantılar gerçekleştiren kadın hareketleri, bu yıl ülkede yaşanan seçim ve kimi adayların faşizan söylemlerini de gündemine aldı. 8 Mart günü yapılacak eylemlerin aynı zamanda faşizme karşı bir cephe niteliği taşıyacağını da belirten kadınlar, korona bahanesi ile işten atılan binlerce kadını da unutmadı. İşten atmalar, çalışma koşullarının giderek ağırlaşması, pandeminin ilk kurbanının kadınlar olması gibi gündemleri de tartışan kadın hareketleri, Paris eylem parkurunu da buna göre şekillendiriyor.

Paris şehitleri unutulmadı

Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için adalet çağrısını da her fırsatta dillendiren kadın hareketleri, 8 Mart’ta da üç Kürt kadın devrimciyi unutmayacak. Paris eylemi, üç kadına atfen katliamın gerçekleştiği Gare Du Nord’da start alacak. Eylemin başlangıcında, Kürt, Cezayir, Afgan, İran ve diğer uluslardan kadınlar için özel bir enternasyonal alan oluşturulacak. 

İşten atmalar ve taciz de gündem

Yürüyüş boyunca kadınları yaralayan süreçleri sembolize eden noktalarda konuşma ve gösteriler gerçekleştirilecek. İşten atmaların yoğun olduğu otel ve işyerleri de yürüyüş güzergahı üzerinde yer alıyor. Eylemin bitiş noktası ise Tenon Hastanesi önü. Hastanenin kadın doğum uzmanı, kadınları tacizle suçlanıyor. Kadın hareketleri, uzun süredir çok sayıda kadının suç duyurusuna rağmen doktorun görevden alınmamasını protestoyla eylemi bitirecek. 

Siz de öznesi olun

Eylem ve grev günü için ulusal ve yerel çalışmalar, toplantıların Şubat ayında yoğunluk kazanması beklenirken, kadın hareketleri tüm kadınları 8 Mart grevinin örgütleyicisi olmaya çağırdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.