Fransa’da üç kadından biri tecavüze uğruyor

Kadın Haberleri —

Fransa - Lille / Foto: AFP

Fransa - Lille / Foto: AFP

  • Fransa Kadın-Erkek Eşitliği Yüksek Konseyi (HCEFH) yaptığı araştırmanın sonuçlarını yaygınladı. Araştırmaya göre, Fransa’da her üç kadından biri tecavüze uğruyor. Erkekler saygı için şiddeti gerekli görüyor. Ayrıca erkeklerin yüzde 40’ı kadınların çocuklarla ilgilenmesi gerektiğini düşünüyor.

İnsan hak ve özgürlüklerinin yüksek olduğu varsayılan Avrupa’da en az tartışılan ve konuşulan konuların başında kadına yönelik şiddet geliyor. Cinsiyetçilik, kadın emeğinin sömürüsü, şiddet medyada hemen hemen hiç görülmüyor. Avrupa’da cinsiyet ayrımcılığının boyutlarını, kadına yönelik şiddetin yüksekliğini zaman zaman yapılan araştırmalar ortaya koysa da bir süre sonra unutuluyor. Fakat kadına yönelik şiddet gündelik yaşamda derinleşmeye devam ediyor.

Cinsiyet ayrımcılığı alarm veriyor

Avrupa Birliği’nin politikalarında belirleyici rol oynayan Fransa’da yapılan bir araştırma ülkede cinsiyet ayırımcılığının “alarm verici” seviyede olduğunu ortaya koydu.

Fransa Kadın-Erkek Eşitliği Yüksek Konseyi’nin (HCEFH), cinsiyetçilik vakalarını konu alan raporu, birçok genç erkeğin kadınlara yönelik ayrımcı veya şiddet içeren davranışları kabul edilebilir bulduğunu ortaya koydu.

Euronews’in geçtiği haberde, 5-26 Ekim 2022'de 15 yaş üstü 2 bin 500 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarının Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sunulacağı belirtildi.

Kadınların 37’si cinsel ilişkiye zorlandı

Rapor sonuçları, ankete katılanların çoğunun prensipte cinsiyetçilikten şikayet etmesine rağmen, "pratikte bunu reddetmediklerini" gösteriyor.

Viavoice Enstitüsü tarafından HCEFH için yürütülen araştırmaya göre, ülkede cinsiyetçilik azalmazken kadınların yüzde 37'si rızası dışında cinsel ilişkiye zorlandı.

Kadınların üçte biri tecavüze uğruyor

Kadınların yüzde 80'i erkeklere göre daha kötü muamele gördüğünü belirtirken neredeyse üçte biri tecavüze uğradığını ifade etti.

Cinsiyetçilik ve tecavüz vakaları gençler arasında yaygınlaşırken erkeklerin yüzde 26'sı cinsel şiddete yönelik tepki ve önlemleri abartılı buluyor.

Erkekler saygı için şiddeti gerekli görüyor

Ülkede 25-34 yaş arası erkeklerin dörtte biri saygı görmek için şiddetin gerekli olduğunu düşünürken, yaş farkı olmaksızın erkeklerin yüzde 40'ının da kadınların çocuklarıyla ilgilenmesi gerektiğini düşünüyor.

Cinsiyet ayrımcılığı gündeme alınmalı

Erkeklerin sadece yüzde 9'u erkeklerin ev işi yapmasını normal karşılıyor. Bu oran 25-34 yaş arasındaki erkeklerde yüzde 15 olarak rapora yansıdı.

Ülke nüfusunun yüzde 82'si, cinsiyet meselesinin hükümetin öncelikli gündem maddeleri arasında yer almasını istiyor.

HCEFH, raporun endişe verici ve Fransız makamlarının bu konudaki mücadelesinin yetersiz olduğunu vurguladı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.