Frontex geri itmelere göz yumuyor

Dünya Haberleri —

Frontex/foto:AFP

Frontex/foto:AFP

  • Avrupa Birliği raporunda Frontex’in Yunanistan’ın sığınmacılarına yönelik hak ihlallerine ve geri itmelere göz yumduğu teyit edildi.

Avrupa Birliği Komisyonu'na bağlı Avrupa Dolandırıcılıkla Mücadele Ofisi'nin (OLAF) gizli ibareli raporu, Frontex’in Yunan sahil güvenliğinin geri itme uygulamalarını bilinçli olarak görmezden geldiğini, hatta 2020 Ağustos ayındaki bir vakada 30 sığınmacının Türk karasularına doğru itilmesini filme alan  Avrupa Sınır ve Sahil Güvenliği Ajansı’na (Frontex) ait uçağın, müdahale etmek yerine "tanık" konumuna düşmemek için Ege'de bulunduğu bölgeden çekildiğini gösteriyor.

Sistematik olarak yapıyor

Alman Spiegel dergisi ve Fransız Le Monde gazetesinin ulaştığı 129 sayfalık raporda, sığınmacıların sistematik olarak şişme botlar ve can kurtarma salları ile açık denize bırakıldıkları, Frontex'in Yunanistan'ın insan hakları ihlallerinden oldukça erken dönemde haberdar olmasına rağmen bu vakaları örtbas ettiğine dikkat çekiliyor. Spiegel’e göre rapor Frontex Başkanı Fabrice Leggeri'nin Nisan ayındaki istifasında da rol oynadı.

Tek dert sınırları 

Ancak Yunanistan iddiaları reddetti. Yunanistan Göç Bakanı Nikos Mitarakis ise "Sınırlarımızı koruma hakkına sahibiz. AB'nin de dış sınırlarını koruma hakkı var" iddiasında bulundu. 

Uluslararası hukuka aykırı

Geri itme uygulamaları, sığınmacıların iltica başvurusunda bulunma hakkını gasp ettiği için uluslararası hukuka aykırı. AB Komisyonu, gizli raporun kamuoyuna yansımasının ardından yaptığı açıklamada, Ege’deki hak ihlallerine dair yeni bir gözlem mekanizması kurduklarını ve 31 insan hakları gözlemcisinin görevlendirdiğini bildirdi.

Baerbock: AB değerleri gözetilmeli

Rapor, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Yunanistan ziyaretine denk geldi. Konunun eksiksiz ve kararlı bir şekilde aydınlatılmasını talep eden Baerbock, "AB, insan haklarına sınırlarda da riayet edilmesini garantilemek zorunda. Geri itme uygulamaları AB hukukuyla bağdaştırılamaz. Avrupa değerleri dış sınırlarımızda da geçerli olmalıdır. Görmezden gelirsek değerlerimiz de Akdeniz sularına gömülür" dedi.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.