Füze saldırısında 51 köylü öldü

Dünya Haberleri —

Harkiv Hrozo köyü Foto: AFP

Harkiv Hrozo köyü Foto: AFP

  • Rusya, Harkiv bölgesinde bir askerin cenaze törenine yönelik füze saldırısında 51 köylü öldü. BM, "Sivillere yönelik saldırı savaş suçudur" açıklaması yaptı.

Ukrayna'nın Harkiv oblastına bağlı Hroza köyüne düzenlenen füze saldırısında 51 kişi öldü. Rus füze saldırısının Hroza köyü sakinlerinin, geçen yıl savaşta öldürülen ve Dnipro'ya gömülen bir askerin cenazesinin kendi köyüne nakledilmesi töreni için bir araya geldikleri kaydedildi. Saldırı bir kafede toplananlara dönük gerçekleşirken kafede 60 kişinin bulunduğu belirtildi. Saldırıda, cenaze töreni yapılan askerin eşinin ve oğlunun da öldüğü bildirildi.

Köyün altıda biri öldü
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yayınladığı video mesajında, saldırıda bir market ve bir kafenin vurulduğunu belirterek Rusya'yı bilinçli bir şekilde sivilleri hedef almakla suçladı. Rus askeri personelinin nereyi vurduğunu bilmiyor olamayacağını vurgulayan Zelenskiy, 51 kişinin öldüğü köyün toplam nüfusunun 300 civarında olduğuna işaret etti.

“Savaş suçu" uyarısı
AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, saldırıyı kınayarak "Sivillere yönelik bilinçli saldırılar savaş suçudur. Hroza/Kupiansk'taki sivillere yönelik kanlı saldırı ile Rus vahşeti bir başka çirkin seviyeye taşınmıştır" açıklaması yaptı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Ukrayna'da sivillere yönelik saldırıların devletler hukukunun ihlali olduğunu belirterek "Sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırılar, insanî devletler hukuku uyarınca yasaktır ve derhal sona erdirilmelidir" dedi.
Almanya Dışişleri bakanı Annalena Baerbock da, "Süpermarket ve kafelere bombalar yağdığı sürece Ukrayna'nın kendisini Putin'in füze teröründen koruyabilmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız" mesajını paylaştı. KİEV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.