Garanti yoksa buğday da yok

Dünya Haberleri —

.

.

  • Rusya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada Ukrayna'nın tahıl rotasının askeri amaçlı kullanılmayacağına dair taahhüt vermediği sürece güvenliği garanti etmeyeceklerini açıkladı. 

Savunma Bakanlığı açıklamasında koridora girecek her geminin hedef sayılacağına vurgu yaparak; “Ukrayna bu rotayı askeri amaçlarla kullanmamak için taahhüt vermedikçe, bu bölgenin güvenliğini garanti etmemiz söz konusu olamaz. Koridora giriş yapacak herhangi bir gemi olası hedefimiz sayılacaktır” dedi.

BM’ye de garantör taraf sıfatından kaynaklı çağı yapan bakanlık, Temmuz ayında imzalanan ve tarım ürünlerinin ihracatı için belirlenen koridorun Rusya’ya karşı düşmanca eylemler için kullanılmayacağı maddesini hatırlattı. Çağrı Ukrayna’dan garantiler alınmasını da içeriyor.

Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında ayrıca şu ifadeler kullanıldı;

“29 Ekim’de Ukrayna’nın Kırım’daki Sivastopol deniz üssü çevresinde bulunan savaş ve ticari gemilere yönelik düzenlediği terörist saldırının detayları aydınlanana kadar, Tahıl Koridoru Anlaşması için belirlenen geçiş rotası ulaşıma kapatılmıştır. Rusya bu kararla Tahıl Koridoru anlaşmasından çekilmiş olmuyor, güzergâhın saldırı için kullanılmamasını sağlamış oluyor.”

Twitter üzerinden karşı açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştüm. Ukrayna’nın Tahıl Anlaşması’na bağlılığını teyit ettim. Küresel gıda güvenliğinin garantörü olmaya hazırız” ifadelerini kullandı. MOSKOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.