Garê direnişinin kahramanları

.

.

  • Türk ordusunun Garê işgal saldırısını durdurup dört günde bozguna uğratarak şehadete ulaşan gerillaların kimlikleri açıklandı. 

Türk ordusunun 10 Şubat sabahına doğru başlayan ve 13 Şubat’ın son saatlerinde kaçışıyla son bulan Garê’yi işgal saldırısına siper olan ve bu neticeyi sağlayan gerillalar, bedel ödemekte de tereddüt etmedi. Türk ordusunun ve arkasındaki siyasi iradeninin burnunu sürtüp tarihi bir ders vererek şehadete ulaşan gerillaların kimlik bilgileri belli oldu.
HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada Garê şehitleri isimleri duyuruldu, yaşananlar tekrar hatırlatıldı. BİM’in paylaştıkları şöyle:

Şoreş Beytüşşebap komutasında

Esir kampı sorumlusu Şoreş Beytüşşebap, 10 Şubat günü işgal saldırısını en erkenden fark eden komutanlardan biriydi. Fark eder etmez de Türk ordusunun indirme yaptığı yeri tespit ederek yanındaki gerillalarla birlikte ilk darbeyi vurdu. Türk ordusu ilk darbeyi alınca geri çekilerek, esir kampını savaş uçaklarıyla bombaladı. 

Esirleri ve kampı korumak için

Esir kampındaki gerillalar, yoğun bombardıman altında esir kampını ve esirleri korumak için büyük bir irade ve cesaret örneği gösterdi. Türk güçlerine darbeler vurup, günlerce amansız bir biçimde çatıştılar. 

Bombardımandan sonra gaz

Gerillanın sarsılmaz Apocu iradesi ve yetkin savaşçılığı karşısında çaresiz kalan işgalci Türk devleti, bir kez daha alçakça yüzünü gösterip korkakça ve namertçe esir kampına karşı üç gün boyunca yoğun bombardımanlarda bulunduktan sonra kimyasal gazlar kullanıp sonuç almaya çalıştı. 

Son nefeslerine kadar

Son nefeslerine kadar direnip işgalci düşmana tarihi bir yenilgi yaşatarak ders veren büyük komutan Şoreş Beytüşşebap komutasındaki Cudi Serhat, Bawer Elkê, Erdal Rojhilat, Argeş Roni ve Avareş Van, esir kampında destan yazarak şehadete ulaştı.

Siyanê alanında sıkıştırıldılar

Sömürgeci soykırımcı Türk devleti, 10 Şubat günü ilkin Garê alanını kapsamlı bir şekilde işgal etme saldırısı geliştirdi. Alandaki gerillaların erkenden gelişen müdahalesi sonucunda sadece Siyanê alanına ve çevresine indirme yapabilen Türk ordusu burada sıkıştı. 

Kesintisiz bombardıman

Siyanê alanına sıkışan Türk güçlerini korumak için onlarca keşif ve savaş uçağını günün 24 saati havada tutup sürekli bir biçimde alanı bombalayan Türk ordusu, yine de ağır darbeler almaktan kurtulamadı. 

Darbe üstüne darbe

Profesyonel hareketli gerilla timleri, Türk devletinin tüm tekniğini yetkin hareket tarzı ve taktikleriyle ustalıklı bir biçimde boşa çıkardı. Gerillalar, Siyanê alanına sıkıştırdıkları Türk güçlerine darbe üstüne darbe vurdu. 

Tepeden söküp attılar

Yeni dönem gerillacılığının Garê direnişinde pratikleşmesine öncülük eden Rojhat Musyan, Siyanê alanındaki işgalcilerin üzerine büyük cesaretle yürüdü; yoğun bombardıman ve savaş tekniğine rağmen ulaştı; etkili bir şekilde vurup tek başına bir birliği Siyanê alanındaki bir tepeden söküp atmayı başardı.

Ceng meydanının yiğitleri

Rojhat Musyan, Xeyrî Çewlik, Delîl Kobanê, Xabûr Dêrik ve Rêber Kobanê, hiçbir tereddüt yaşamadan işgalci düşmanın üzerine yürüdü, dönem taktiklerini büyük bir ustalık ve yaratıcılıkla pratikleştirdi; ağır bir fatura kesti. Garê’de unutulmaz bir direniş destanı yazarak ceng meydanının yiğit savaşçıları olarak tarihe geçtiler.

Kendi cephesinde barikat oldu

Seydo Refik ise farklı bir direniş mevzisinde konumlanıp Garê alanını düşmana dar etti, kendi cephesinde işgalcilerin alanda yayılmasını önledi. Her daim yüksek fedai ruhla Apocu militan katılımı kendisine esas alan Seydo refik, Garê savaşı sürecinde gerçekleşen hava saldırısında şehadete ulaştı.

Hava Savunma’dan tarihe not

İçerisinde birçok açıdan ilkleri barındıran Garê direnişinde önemli ve tarihi rol oynayan bir gerilla gücü de Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri oldu. Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri, her şeyden önce Türk devletinin tüm engelleme ve savaş tekniğine rağmen Garê savaşını, işgalci Türk ordusunun yaptıklarını havadan görüntüleyip belgeledi; kamuoyuna somut ve inkar edilemez görüntüler sunarak tarihe not düştü. 

Türk ordusuna suçüstü

İşgalci Türk ordusunun Siyanê esir kampındaki insanlık dışı savaş suçunu belgeleyen Hava Savunma Kuvvetleri, Türk ordusunu burada suçüstü yakaladı. Bu düzeyde teknik kullanma beceri ve kabiliyetine sahip Şehit Delal Hava Savuma Kuvvetleri, Garê savaşındaki rolü çok önemlidir. 

Havadan da vuruldular

Garê savaşı sürecinde Türk güçlerini karadan kuşatmaya alan gerilla timleri ile eş zamanlı bir biçimde havadan denetime alan Hava Savunma Kuvvetleri, özellikle 12 ve 13 Şubat’ta art arda eylemler gerçekleştirdi. 

Gerilla tarihinde bir ilk

Kürdistan gerillasının hem karadan hem de havadan eş zamanlı bir biçimde harekete geçerek Garê’de Türk güçlerini vurması, gerilla mücadele tarihinde bir ilktir.  Başarılı, önemli, yeni ve tarihi bir aşamayı ifade ediyor. 

Hava Savunma’nın şehitleri

Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri’nin etkili bir şekilde rol oynamasına öncülük eden Hava Savunma Kuvvetleri Komutanları’ndan Seyfi Polat komutasındaki Arhat ve Gelhat (Gelhat Tolhildan’ın kimlik bilgileri daha önce paylaşılmıştı) Garê savaşında görevleri başındayken şehadete ulaştılar. 

Bilançoyu hatırlattı

Dört günlük savaş sürecinde kesin bir biçimde öldürüldüğü tespit edilen Türk askeri sayısı 37’dir. Bunların önemli bir bölümü rütbelidir. Onlarca askerin yaralandığı, 2 Skorsky helikopterin darbelendiği Garê direnişinde, 6’sı Siyanê esir kampında, 5’i çatışmalarda, biri hava saldırısında, üçü görevleri başında olmak üzere 15 gerilla şehadete ulaştı.

Minnetle anıldılar

Başta Garê direnişinin yaratıcı fedai komutanı Şoreş Beytüşşebap olmak üzere, Cudi Serhat, Bawer Elkê, Erdal Rojhilat, Argeş Roni, Avareş Van, Rojhat Musyan, Xeyrî Çewlik, Delîl Kobanê, Xabûr Dêrik, Rêber Kobanê, Seydo Refik, Seyfi Polat, Arhat Amed ve Gelhat Tolhildan şahsında tüm şehitleri  saygı ve minnetle anıyoruz. Fedai şehitlerin başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz. Anılarına ve şehitler çizgisine tereddütsüz bağlılık sergileyerek amaçlarını mutlaka başarma sözünü veriyoruz." BEHDİNAN

Şoreş Beytüşşebap
Kamuran Ataman
Şırnak

Cudi Serhat
Nedim Kılıç
Kars


Bawer Elkê
Ergin Durmuş
Şırnak

Erdal Rojhilat
Erselan Xanîzade
Kotol


Argeş Roni
Sefkan Kaya
Mardin


Avareş Van
Gökhan Kol
Van


Rojhat Musyan
Bayram Elhaman
Amed


Xeyrî Çewlik
Emrah Ordu
Çewlik


Delil Kobanê
Ewni Mahmud
Kobanê


Xabûr Dêrik
Cabbar İsmail Muhammed
Dêrik


Rêber Kobanê
İbrahim Muhammed Osman
Kobanê


Seydo Refik
Hogir Nesan
Efrîn


Seyfi Polat
Ferhat Aslan
Van


Arhat Amed
Mehmet Ali Algör
Van

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.