Garê hesapları tutmuyor

  •  Başûrê Kurdistan’ın sınırdan uzak iç alanında bulunan Garê’ye bu mevsimde saldırı yapan Türk ordusu, ilk iki günde istediği sonucu alamadı. Öldürülen bazı subaylarını açıklamak zorunda kalan Türk ordusu, esir personelinin bulunduğu kampı da bombaladı.
  •  Garê Eyalet Komutanlığı, çatışmaların gerillanın inisiyatifinde devam ettiğini, Türk ordusunun kaybının açıklanandan çok daha fazla olduğunu bildirdi. MA’nın ulaştığı yerel kaynaklar ise Mesrûr Barzani’ye bağlı güçlerin desteğine rağmen Türk ordusunun hesabının tutmadığını söyledi.

 

Türk ordusunun Garê’ye işgal saldırısı dün öğle saatleri itibarıyla Siyanê bölgesinde devam ediyordu. Bölgeye bağlı Gundê Guzê, Meyrokê, Siyanê, Çemşerîtkê, Yekmalê ve Kanîsarkê köylerine ait araziler ve Deşta Kafya ile Deşta Nehlê alanları önce keşif ve savaş uçaklarıyla bombandı. Bombardımanın ardından Kobra ve Skorsky helikopterleriyle bölgeye asker indirildi. İndirme sonrası bölgede HPG’lilerle sıcak çatışma yaşandı. Önceki gün sabah saatlerinde başlayan çatışmalar, dün özellikle Meyrokê ve Siyanê bölgelerinde devam etti.

MA’dan Erdoğan Altan’ın ulaştığı bölgedeki kaynaklara göre; Türk askerleri, tekrar Kobra ve Skorsky helikopteriyle bölgeye yakın Sinkê, Bêgova (Girê Biyê), Geliyê Zaxo ve Sîrê (Şêladizê) askeri üslerine çekildi. 

Başûr’dan koordine ediliyor

 Yerel kaynaklar, saldırının Türk ordusunun 24 askeri ve istihbarat üssünün koordine edildiği Hewlêr’e bağlı Selahaddin beldesinde bulunan KDP’ye ait Mesif alanından yönetildiğini kaydetti. Koordine merkezinden daha önce yapılan 5 aşamalı ortak saldırı planının devreye konulduğunu, planın bir parçasının Garê bölgesinin tümden kuşatılması olduğunu dile getiren kaynaklar, söz konusu aşamaları şöyle ifade etti:

*  Şêxan, Etruş, Bergarê ve Akrê bölgeleri,

*  Zînî Wertê, Sidekan bölgesi,

*   Bamerne, Amediyê ve Barzan bölgesi,

*  Behdinan-Kandil hattını birbirinden koparma

*  Garê bölgesini tümden kuşatma.

Kamplarda ortak eğitim

Yerel kaynaklar, 15 gün önce Behdinan bölgesindeki Etruş mıntıkasında askeri kamp kurulduğunu ve bu kampta 700 ile 800 arasında değişen bir gücün yerleştirildiğini hatırlatarak, kampa Gulan Güçleri ile Sidad Barzani’ye bağlı olan birliklerin eğitim gördüklerini, bu gruplara eğitimi verenin ise MİT ve Türk subaylar olduğunu ifade etti. 

Roj ve Gulan’ın rolü

 Garê saldırısına, Kasım 2020’den beri bölgeye yerleştirilen Mesrûr Barzani’ye bağlı gayri resmi Gulan Güçleri ile Türk ordusu tarafından Başika Askeri Üssü’nde eğitilen Roj güçlerinin de katıldığını teyit eden yerel kaynaklar, yaklaşık dört ay önce bölgeye yerleşen her iki gücün geri döndükleri yönünde KDP tarafından bir açıklama yapılmadığını anımsattı.

 Eski Özel Harekatçı Abdullah Ağar’ın, KDP’ye bağlı güçlerin kıyafet değiştirerek saldırıya katıldıkları yönünde paylaştığı kimi bilgilere rağmen ne KDP ne de Irak’tan resmi bir açıklama yapılmadı. Sadece Irak Sınır Muhafızları komutanlarından Tuğgeneral Diler Ferzende Zebari, Rûdaw’a yaptığı açıklamada saldırı hakkında bilgilendirilmediklerini öne sürdü. 

Saldırı esirler için mi?

 MA’dan Erdoğan Altan’a konuşan bir başka kaynak ise Türk ordusunun Garê’ye düzenlediği operasyonun PKK’nin elinde esir olan asker, polis ve MİT görevlilerini kurtarma amacı taşıdığını dile getirdi.

Esirlerin bulunduğu yer bombalandı

Garê Eyalet Komutanlığı tarafından dün sabah yapılan günün ilk açıklamasında ise şu bilgiler paylaşıldı:

* Hava saldırıları ve helikopter hareketliliği 10 Şubat günü ve 10 Şubat’ı 11 Şubat’a bağlayan gece boyunca devam etti.

*  İşgalci Türk devleti Garê’deki birçok yeri yoğun bir biçimde bombaladı. Bombalanan yerler arasında savaş esirlerinin tutulduğu bir kamp da bulunuyor. Bombardımanların sonucu hakkındaki bilgiler daha sonra paylaşılacak.

* Siyanê alanındaki sıcak çatışmalar sürüyor. Alandaki gerillanın inisiyatifinde gelişen çatışmalarda birçok asker öldürüldü. Sayı, Türk tarafının açıkladığından çok daha fazladır.

2 MİT yöneticisi, 9 da polis ve asker

‘Diyalog süreci’nin sona ermesi akabinde yeniden başlayan çatışma döneminde MİT’in Yurtdışı Etnik Bölücü Faaliyetler Başkanı Erhan Pekçetin ile MİT İnsan Kaynakları Yöneticisi Aydın Günel, 4 Ağustos 2017’de Süleymaniye’nin Dokan kasabasında alıkonulmuştu. İki MİT mensubunun dışında alıkonulan Sedat Sorgun, Ümit Gıcır, Semih Özbey, Adil Kabaklı, Müslüm Altıntaş, Mevlut Kahveci, Sedat Yabalak, Süleyman Sungur ve Hüseyin Sarı isimli 9 asker ve polis var. 

HPG Komutanlarından Mahir Deniz, 17 Eylül 2019’deki açıklamasında Türk devlet yetkililerinin ellerindeki esir polis, asker ve MİT’çilerin yerlerini tespit etmeye çalışarak hava saldırılarıyla bu personellerini öldürmek istediğini ifade etmişti. HPG yöneticisi, neden böylesi bir adım izlendiğini ise şu sözlerle açıklamıştı: “Açıkça belirtiyoruz: Eğer bu tutukluların başına herhangi bir şey gelirse sorumlusu Erdoğan ve AKP-MHP rejimidir. Bu aileler, her şeyden önce AKP-MHP’ye, Erdoğan’a ‘çocuklarımızı öldürmeyin, onları niçin öldürmek istiyorsunuz’ demeli. Çünkü onların canına kast eden bir rejimle karşı karşıyayız. AKP-MHP rejiminin şu anda yaptığı şey; tıpkı çocuklarını savaşa sürüp kullandıktan sonra şimdi öldürmek istediği gibi, bu aileleri de çıkarları uğruna kullanmaktır. Polis ve asker aileleri bu gerçeği bilmeli ve kirli politikalara alet olmamalıdırlar.”

Türk ordusunun açıklaması

Türk Genelkurmayı, ilk gününde Piyade Komando Yüzbaşı Burak Coşkun ile Astsubay Kıdemli Çavuş Harun Turhan’ın öldüğünü, 4 askerin de yaralandığını, dün sabah ise Yüzbaşı Ertuğ Güler’in de öldüğünü duyurdu. Piyade Komando Yüzbaşı Burak Coşkun ve Astsubay Kıdemli Çavuş Harun Turhan için Şırnak’ta tören düzenlendi. Tören, basına kapalı gerçekleştirildi.  BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.