Gaspa karşılık bu kez iki vekil

Osman Dağtekin

Osman Dağtekin

  • Kürt siyasi hareketinin 1995 seçimlerinde 15 bin oy aldığı Aydın'da bugün iki milletvekili çıkarmayı hedefliyor. Dönemin HADEP adayı Osman Dağtekin, her darbede büyüyerek bugünlere geldiklerini söyledi.

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs seçimlerinde önüne koyduğu 100 milletvekili hedefi doğrultusunda tüm kentlerde çalışmalarını sürdürüyor. Yeşil Sol Parti'nin bu seçimlerde iddialı olduğu ve iki milletvekili çıkarmayı hedeflediği Aydın'da da adaylar ve partililer, sokak sokak çalışarak hedeflerine ulaşmayı amaçlıyor. 877 bin 940 seçmenin bulunduğu Aydın'da, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile girilen son seçimlerde 68 bin 541 oy alınırken, ittifak yasasından kaynaklı milletvekili çıkarılamadı. 

Devlet baskılarının en yoğun olduğu 1990'lı yıllarda köyleri yakılarak boşaltılan Kürtlerin yoğun olarak göç ettiği Aydın, Kürt siyasal hareketinin ivmesini sürekli olarak yükselttiği bir kent oldu. Kentte ilk olarak 1995 seçimlerinde Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile girilen seçimlerde 15 bin 71 oy alındı. 1999 Genel Seçimlerinde yine HADEP listelerinden girilen seçimlerde, 18 bin 896 oy çıkarıldı. HADEP'in kapatma davası bulunması nedeniyle Demokratik Halk Partisi (DEHAP) olarak girilen 2002 Genel Seçimlerinde ise oylar 24 bin 542'ye çıkarıldı. 2007 Genel Seçimlerinde ise Demokratik Toplum Partisi'nin öncülüğünde oluşturulan Bin Umut Adayları ile seçimlere bağımsız adaylarla gidilirken, Aydın'da aday olan Tacettin Karagöz 15 bin 349 oy aldı. 2011 Genel Seçimlerinde ise Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) öncülüğünde kurulan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adayı olarak Mehmet Bayraktar 23 bin 900 oy aldı.

7 Haziran'da üçe katlandı

7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde oylar üçe katlanmasıyla HDP 61 bin 339 oy aldı. Seçimlerin yenilenmesinin ardından yine HDP ile girilen 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde, 50 bin 108 oy alındı. Son olarak yapılan ve HDP ile girilen 2018 Genel Seçimlerinde de 68 bin 541 oy alınırken, dönemin ittifak yasası nedeniyle HDP'nin çıkarması gereken vekillik AKP'ye geçti.

İki belde belediyesi

Yerel seçimlerde de her dönem kendi adaylarıyla yarışan Kürt siyasi hareketi, 2009'da Efeler'in Ovaeymir ve Söke'nin Savuca beldelerinin belediye başkanlıklarını DTP ile kazandı.

Dağtekin anlatıyor

1995 genel seçimlerinde 15 bin oyla başlayan Kürt siyasi hareketi, bugün iki milletvekili çıkaracak iddiaya ulaştı. Kürt siyasi hareketinin bu iddiaya uluşması da yüzlerce parti çalışanının büyük emekleriyle oluştu. O parti çalışanlarından biri, emekli öğretmen ve 1995'ten itibaren Kürt partilerinde görev alan Osman Dağtekin (78). Agirî'de doğan Dağtekin, öğretmen olarak çeşitli kentlerde görev yaptıktan sonra 1990'da Aydın'a yerleşti. Burada EĞİT SEN ve Eğitim Sen Aydın yönetimlerinde yer alan Dağtekin, 1995'te emekli olduktan sonra HADEP üyesi oldu ve 1995 genel seçimlerinde Aydın 2. sıra milletvekili adayı oldu. O yıldan itibaren kurulan bütün partilerde il başkanlığı, yöneticilik gibi görevlerde yer alan Dağtekin, 2009 yerel seçimlerinde DTP'nin kazandığı Ovaeymir Belde Belediyesi Meclis Üyeliği görevini yaptı.

Halkın inancına çarptılar

Önemli olan halkın iradesi ve direnişi olduğunu vurgulayan Dağtekin, bu inançla kurulan bütün partilerde görev aldığını söyledi. MA'dan Tolga Güney ve Kenan Koç'a konuşan Dağtekin, "Bunu yapmak zorundayım. Partilerimizin bir programı vardır. Demokrasi, insan hakları ve hukukun bizim siyaset anlayışımızla kurulabileceğine inanıyoruz. Bundan dolayı buradayız. Bugüne kadar partilerimizi kapatarak yok edebileceğini sananlar, halkın inancıyla karşılaştı. 1995'te 15 bin civarı oy alarak başladığımız yolda, 2018'de Ferhat Tunç'u vekil çıkardık fakat ittifak yasasıyla vekilliğimizi gasp ettiler" dedi.

Gelinen aşamanın da kolay olmadığını dile getiren Dağtekin, bu süreç içerisinde kendisi dahil tüm partililerin sayısız baskı ve tutuklama ile karşılaştığını ifade etti. Parti kapatma, genel başkan ve partililerin tutuklanması, belediyelere kayyum atanmasına rağmen geri durmadıklarını söyleyen Dağtekin, "Kapatılan partilerin yerine kurulanların milyonlara ulaştığını gördüler" diye konuştu.

 "Şimdi de Yeşil Sol Parti'de birleştik ve gümbür gümbür geliyoruz" diyen Dağtekin, şunları ekledi: "Kapatılan partilerin yerine kurulan partiler nasıl daha da güçlendiyse, Yeşil Sol Parti de çok daha örgütlenecek. Onların geçen seçimlerde gasp ettikleri vekilimizin yerine, bu sefer iki vekil çıkaracağız. Bugün bunun zemini var. Halk, Aydın'da da partiye güler yüzünü göstermiştir. Çağdaş, demokratik, üreten ve geçim derdine düşmeyen vatandaşların ülkesi olması dileğimizdir. Bunu da hep birlikte kuracağız."  AYDIN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.