Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Avrupa Mali Paktı ve Avrupa İstikrar Mekanizması’nı onaylamak için Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklediğini duyurdu. Merkel’in hararetle savunduğu ve Avrupa Birliği’ne dayattığı Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) yürürlüğe girmesi için 1 Temmuz’a kadar kabul edilmesi gerekiyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ekonomik krize karşı önlem olarak ülkelerin bütçelerini disiplin altına alması için ‘Mali Paktı’ önermişti. Yine yaklaşık 500 milyar Euro’luk kalıcı kurtarma fonununun (Avrupa İstikrar Mekanizması-ESM) oluşturulmasını istiyordu. İngiltere ve Çek Cumhuriyeti hariç AB üyesi ülkeler bu fikirleri destekliyordu. Sözkonusu Mali Pakt ile ESM’nin 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi istenmişti. Fikirin sahibi olan Merkel, parlamentonun onayını almak için muhalefetteki partilerle haftalarca görüşmüştü. Muhalefeti ‘borsalardan transaksiyon vergisi alınması’ ve AB çapında büyüme ve istihdamı teşvik etmek amacıyla 100 milyar Euroluk kaynak oluşturulması karşılığında anlaşmalara onay vermişti. Ve anlaşmalar 1 Temmuz’dan iki gün önce Federal Meclis’te (Bundestag) ve Federal Eyalet Temsilciler Meclisi’nde (Bundesrat) onaylayacaktı. 


Sol Parti karşı çıkmıştı
Hem AB’ye hem de muhalefete tavizler vermiş olsa da anlaşmaların onaylanacak olması Merkel’i rahatlatmıştı. Ancak parlamentonun küçük partisi olan ve Merkel’in görüşmediği Sol Parti, anlaşmaların iptali için hemen Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını duyurdu.
Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi şayet böyle bir dava açılırsa, konunun geniş bir şekilde görüşülebilmesi için zamana ihtiyaç duyacağını açıkladı ve Cumhurbaşkanı Gauck’tan iptal davasının sonuçlanana kadar kanunları onaylamamasını talep etti.
Federal Anayasa Mahkemesi’nin talebine olumlu cevap veren Cumhurbaşkanı Gauck da kanunları onaylamayacağını Merkel hükümetine bildirdi. Gauck ayrıca kanun teklifini de imzalamayacağını duyurdu.
Federal Anayasa Mahkemesi, Avrupa Birliği ile ilgili davalarda hep hükümetin aleyhinde kararlar verdi. En son olarak da hükümetin Avrupa Kurtarma Fonu ile ilgili meclisi bilgilendirmek zorunda olduğunu beyan ederek Merkel’in başına buyruk davranmasına engel koymuştu. Merkel, gelecek hafta yapılacak Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’ne elindeki en önemli koz böylece elinden alınmış oldu.

BERLİN