Gazeteci Beroşki’ye gözaltı

Gazeteci Umid Beroşki

Gazeteci Umid Beroşki

  • KDP, Dihok’taki evine baskın düzenlediği gazeteci Umid Beroşki'yi gözaltına aldı.

Edinilen bilgiye göre; KDP, dün sabah saatlerinde Dihok’ta gazeteci Umid Beroşki’nin evine baskın düzenleyerek gazeteciyi gözaltına aldı. Beroşki’nin gözaltına alınma nedeni ve akıbeti hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.

Dihok’ta maaşları verilmeyen öğretmenlerin 19 Ağustos 2020'de düzenlediği bir protesto eylemini takip ettiği sırada gözaltına alınıp sonrasında çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan gazeteci Umid Beroşki, 1 yıl 7 ay hapis yattıktan sonra 22 Şubat 2022'de serbest bırakılmıştı.

 

* * *

122 gündür haber yok

KDP'nin istihbarat kurumu Parastin tarafından alıkonulan gazeteci Silêman Ehmed'den 122 gündür haber alınamıyor.

Ailesini ziyaret etmek amacıyla gittiği Halep kentinden 25 Ekim’de Federe Kurdistan'a dönmek isterken Pêşxabûr (Sêmalka) Sınır Kapısı’nda KDP’ye bağlı birimler tarafından alıkonulan Rojnews'in Arapça editörü Ehmed'den 122 gündür haber alınamıyor. Dihok'a götürüldüğü bilgisi edinilmesi üzerine avukatları, Dihok Asayişi’ne başvurdu. Burada, gayri resmi olarak ellerinde olduğu kabul edilse de avukatları ile görüştürülmedi. Tepkiler üzerine 6 gün sonra açıklama yapmak zorunda kalan Dihok Asayişi, “istihbarat faaliyeti yürütmekle” suçlasalar da ellerinde olmadığını savundu. 

Bunun üzerine başvuru yapılan Dihok Hakimliği, avukatlarının görüşebilmelerine dair karar verdi. Bu kararla da gözaltında tutulduğu resmi olarak kabul edilmiş oldu. Ellerindeki kararla Dihok Asayişi’ne giden avukatlar, görüştürülmedikleri gibi fiziki şiddete varan saldırı ve tehditlerle karşılaştı. Saldırı ve tehditlere rağmen araştırmalarını sürdüren avukatlar, KDP’nin istihbarat kurumu olan Parastin’in gayri resmi gözaltı merkezlerinden birinde tutulduğu bilgisine ulaştı. 

Savunma Grubu üyesi olan avukatlar bugüne dek resmi olarak 10’u aşkın başvuruda bulundu, ancak müvekkilleri ile görüştürülmedikleri gibi durumuna dair kendileriyle hiçbir bilgi paylaşılmadı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.