Gazeteci kadınlar çare üretiyor

  • Gazeteci kadınlar, 5 yıl önce kurdukları MKGP çatısı altında örgütlenerek, “Çaresiz ve çözümsüz değiliz” diyor.

 

 Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) 3 Mayıs 2017'de kuruldu. MKGP, mücadelesiyle saldırıların karşısında duruyor. Gazeteci Reyhan Hacıoğlu, ilk hedefin kadın gazeteciler olduğunu belirterek, “Yoksa bunca ölüm, işkence, taciz, tecavüz ve cezasızlık olmazdı. O yüzden biz de kadınlar olarak bir araya geldik. Ne çaresiz ne de çözümsüz olduğumuzu gösterdik” dedi. Muhalif gazetecilere dönük baskılara işaret eden Hacıoğlu, “Örneğin arkadaşlarımız sahada çalışırken, heyecanlı diye tutuklanabiliyor. Bu dünyanın başka yerinde karşılaşabileceğiniz bir örnek değildir! Hakikat gazeteciliği hiçbir zaman suç olamaz. Basın, iktidarların onay mercileri değil, aksine halkla iktidar arasındaki eğer doğru yapıyorsa hakikat eşiğidir. Bugün tek sesli bir iktidar medyası var. İşte buna karşı durmak ciddi bir bedel gerektirdi, gerektiriyor. Her arkadaş ama özelde de kadın arkadaşlarımız bunu çok yaşıyor. Sadece Kürt gazeteciler değil, tüm gazeteciler baskıları yaşıyor” şeklinde konuştu.

Reyhan Hacıoğlu

Gazeteciliğe yönelik baskılarda yargının rolüne dikkat çeken Hacıoğlu, “Yargı dediğimiz mekanizma iktidarın sopası haline geldi. Dönüp bakın, ülke cehennem gibi” dedi. Hacıoğlu, her noktada bir adalet arayışı olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Bunları raporlamak, belgelemek önemli. Çünkü gazetecilik bir anlamıyla tarihe not düşmek, tanıklıktır. Buna karşı her alanda bir direniş ve raporlama çabası var. Hukuk ve insan hakları örgütleri bunun mücadelesini veriyor. MKGP de gazeteciler açısından bu boşluğu doldurmaya çalışıyor. Tüm alanlarda alternatif yaratmak zorundayız. Faşizm böyle bir şeydir, omurgasızdır ve en ufak boşlukta dahi sızabiliyor. O zaman etkin ve etkili bir mücadele lazım.” 

Arjin Dilek Öncel

Parçalı duruşlar çözüm olmuyor

Dünya Basın Özgürlüğü Günü ve MKGP’nin kuruluşuna ilişkin konuşan gazeteci Arjin Dilek Öncel ise eril dilin sadece basın alanında değil, her yerde olduğunu kaydetti. Kadın gazetecilerin basını eril dilden arındırmak için çaba sarf ettiğini belirten Öncel, “MKGP kadın gazetecilerin çalışma yaşamında yaşadığı sorunları duyurmak adına sorumluluk üstlendi. Çünkü kadınlar işyerlerinde, evde, sokakta birçok hak ihlaline uğruyor. Cinsiyetçi yaklaşımlarla karşı karşıya kalabiliyor. Parçalı duruşlar, sesler, kadınların yaşadığı sorunlara çözüm olmuyor. Bundan kaynaklı kadınları bir araya getiren platform ve dernekler, böylesi durumlarda devreye giriyor” dedi. AKP iktidarının ülkede yarattığı siyasi, ekonomik, askeri ve toplumsal krizlerin yansımalarının görünür olduğunu söyleyen Öncel, krizlerden etkilenen gazeteciler olarak, buna karşı dayanışmayı büyütmeye devam edeceklerini vurguladı. Öncel, şunları ekledi: “Ülkedeki krize yönelik tepkilerin yansımasının önüne geçmek adına iktidar gerçeği duyurmaya çalışan gazetecilere baskısını da artıyor, kadın gazeteciler olarak dayanışmayı ve örgütlülüğü artırmaya ihtiyaç var.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.