Gazeteciler için tablo ağırlaşıyor

  • DFG, Ocak’ta 5 gazeteciye hapis cezası verildiğini, bir gazetecinin tutuklandığını, dört gazetecinin gözaltına alındığını ve 6 gazetecinin saldırıya uğradığını açıkladı.  

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gazetecilerin maruz kaldığı baskılara ilişkin Ocak ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Gazetecilerin karşı karşıya kaldığı baskıların devam ettiği ifade edilen raporda, tablonun her geçen gün korkunç boyutlara ulaştığı ifade edildi. İktidarın kendi yandaşlarını gazeteci olarak görürken toplumun sesi olan gazetecileri ötekileştirerek “terörist” ilan ettiği belirtilen raporda, bu tutumundan vazgeçmeye çağrıldı.   

Yargının basın emekçilerine karşı bir sopa gibi kullanılmaya edildiği kaydedilen açıklamada, şunlar belirtildi: “Gözaltı ve tutuklamalar hız kesmiyor. Yapılan bir haber, alınan bir röportaj, çekilen bir görüntü veya fotoğraf halen tutuklama gerekçesi olabiliyor. Tüm toplum gazetecilerin özgürlüğünü isterken, yargı tam tersi bir tavır takınıyor. Geride bıraktığımız ayda da bu durum devam etti. Cezaevindeki gazetecilere yenileri eklendi. Mevcut tabloda onlarca meslektaşımız gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklu bulunuyor. İktidar-yargı ikilisinin bu tutumundaki ısrarı basın özgürlüğünü tamamen ortadan kaldıracak bir boyuta getirdi. Bir kez daha çağrımızı yineliyoruz; tutuklu tüm gazeteciler vakit kaybetmeden serbest bırakılmalıdır. İktidar gazeteciliği kontrol altına almakta ne kadar ısrarlıysa, bizler de mesleğimizi korumakta en az o kadar ısrarlıyız.”

Zapturapt altına alamazlar

 Dünya ve Türkiye örneklerine bakıldığında basına yönelik baskıların sonuçsuz kalacağı vurgulanan raporda, “Öyle ki AKP-MHP iktidarı gazetecileri kontrol altına almaya çalışan ilk güç değil. Hem Türkiye’de hem de dünya genelinde geçmişten günümüze egemenler gazeteciliği kontrolü altında tutmaya çalıştı ancak amaçlarına ulaşamadı. Çünkü gazetecilik toplumun vicdanıdır ve bu vicdanı zapturapt altına almak imkansızdır. Hiç şüphesiz günümüzde de benzer bir sonuç ortaya çıkacaktır. Baskılar gazeteciliği bitiremeyecek, gerçekleri yok edemeyecek, doğruların halka ulaştırılmasını engelleyemeyecektir. Bu temelde mevcut iktidarın da tüm baskılarının beyhude bir çabadan öte olmadığını vurguluyor, gazeteciliğin her şart ve koşulda var olmaya devam edeceğini belirtiyoruz” denildi. 

DGF, Ocak ayı raporunu istatistiklerini ise şöyle açıkladı:

Gözaltına alınan gazeteciler: 4

*   Tutuklanan gazeteciler: 1

Saldırıya uğrayan gazeteciler: 6

Kötü muamele: 1

Haber takibi engellenen gazeteciler: 4 olay

Hakkında soruşturma açılan gazeteciler: 6

*   Hakkında dava açılan gazeteciler: 2

*   Cezalandırılan gazeteciler: 5 kişiye 12 yıl 4 ay 12 gün hapis cezası   

Yargılaması devam eden gazeteciler: 30 dosya, 46 gazeteci 

Cezaevlerindeki gazetecilere yönelik ihlaller: 3

İlan reklam cezası verilen gazeteler: 1 gazeteye 3 gün ilan kesme

RTÜK cezaları: 2

İnternet erişim engeli: 30 haber

Tutuklu gazeteci sayısı (06 Şubat 2021 itibariyle): 88

 

BİK cezaları iktidara göre

Basın İlan Kurumu'nun (BİK) 2020'de kestiği cezaları CİMER'e soran medya ombudsmanı Faruk Bildirici, "BİK 2020'de 803 gün ceza kesmiş. BİK, artık resmi ilanları adil biçimde dağıtan, gazetelerin yasaya aykırı uygulamalarını ve 'ahlak esaslarına aykırılığını' denetleyen bir kurum olmaktan çıktı" dedi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in açıkladığı 2020 Basın Özgürlüğü Raporu’na göre; BİK, Cumhuriyet’e 110 gün, Birgün’e 112 gün, Evrensel’e 65 gün, Korkusuz’a 29 gün, Sözcü’ye 17 gün ilan kesme cezası vermiş. İstanbul’da yayımlanan beş gazeteye verilen cezaların toplamı 333 gün yapıyor. Demek ki, BİK’in 2020 yılı içerisinde İstanbul’daki gazetelere verdiği cezaların yüzde 88’i bu beş gazeteye verilmiş! 2020 içerisinde İstanbul dışındaki illerde yayınlanan gazeteler verilen 427 günlük cezanın hangi gazetelere verildiğiyle ilgili veri yok. Bu cezaların da iktidar yanlısı olmayan bağımsız ve eleştirel gazetelere verildiği açık.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.