Gazetecilere 15 saat kelepçe işkencesi

  •  Gözaltına alındıktan sonra Ankara’ya getirilen gazeteciler, 15 saat boyunca kelepçeli bir şekilde tutulduklarını aktardı.  

 

Ankara merkezli soruşturma kapsamında 25 Ekim'de 9 ilde yapılan ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Zemo Ağgöz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, bir dönem MA’da stajyerlik yapan Mehmet Günhan ile JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer gözaltına alındı. Gazeteciler ters kelepçe ve işkenceyle gözaltına alınırken, soruşturma kapsamında MA’nın Ankara bürosuna da baskın yapıldı. Ankara Emniyeti, kimseye haber vermeden Ari Prodüksiyon’un Ankara’daki binasına da baskın düzenledi.  

45 günlük bebeği olan gazeteci Zemo Ağgöz, tepkiler üzerine önceki gün sevk edildiği mahkemece ev hapsi şartıyla serbest bırakıldı. Diğer gazeteciler Ankara Emniyeti’nde tutuluyor. Kent dışından Ankara’ya getirilen gazeteciler, avukatlarıyla yaptığı görüşmede maruz kaldıkları işkenceyi anlattı. 

Savcıdan özel talimat

Mardin, Amed ve Urfa’dan getirilen gazetecilerin 15 saat süren yolculuk boyunca kelepçeli tutulduklarını aktaran avukatlar, temel ihtiyaçlarını karşılamak istedikleri sırada dahi kelepçelerin sökülmediğini belirtti.

Avukatlar, gazetecilerin emniyette tek kişilik hücrelerde tutulduğunu söyleyerek, “Tam bir izolasyon hali var. Tuvalete götürdüklerinde bile birbirlerini görmeleri engelleniyor” dedi. 

Şırnak’ın Uludere ilçesinde gazetecilerin gözaltına alınması protesto edildi. Eylemde konuşan HDP Milletvekili Nuran İmir, "Eğer Özgür Basın karanlığa mahkûm edilirse, yaşam da karanlığa mahkûm edilir" dedi. 

Öznur Değer’e işkence 

11 gazetecinin parmak izi alınması için götürüldüğü emniyet şubesinde, JINNEWS muhabiri Öznur Değer’in polis tarafından darp edildiğini ve bu sırada tüm gazetecilerin tepki gösterdiğini belirten avukatlar, bir grup polisin parmak izi için içeri alınan gazetecileri engellediği, bir grup polisin ise dışarıda bulunan gazetecilere saldırdığını söyledi. Öznur Değer’in yere yatırılarak ters kelepçe takıldığını, ardından saçlarından tutularak yerlerde sürüklendiği ve bu şekilde gözaltı aracına götürüldüğü aktarıldı. 

İşkenceci polis: Devlet benim

Gazeteciler, “İşkence uyguluyorsunuz, suç duyurusunda bulunacağız” şeklinde tepki gösterdi. İşkence uygulayan polis amirinin, “Devlet benim, gidin istediğinize suç duyurusunda bulunun, ben 30 yıldır buradayım, ne sağcı ne solcular gördüm, bana hiçbir şey olmadı” dediği belirtildi. 

İşkence hastanede de devam etti 

Gazetecilerin parmak izinin alınmasının ardından hastaneye götürüldüğü bilgisini paylaşan avukatlar, polis amirinin gazetecilere yönelik hakaretlerinin burada da devam ettiğini aktardı. Avukatlar, Öznur Değer’in hastanede darp edildiğine dair rapor almak istediğini ancak raporun verilmediğini belirtti.

Çıplak arama dayatması

Avukat Gülistan Ataş, cezaevinde görüştüğü JİNNEWS muhabiri Derya Ren'e çıplak arama dayatıldığını, bunu kabul etmediği için 5 gardiyan tarafından darp edildiğini aktardı. Ataş, Ren’in sonradan revire gittiğini fakat doktorun da yeteri derecede muayene etmediğini aktardığını söyledi. Ataş, ayrıca 5 gardiyan hakkında suç duyurusunda bulunacak.  ANKARA

 

Gazeteci Arı’ya hapis cezası

Yaptığı haber nedeniyle "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak" suçlamasıyla gazeteci İsmail Arı’nın yargılandığı davanın karar duruşması, Çağlayan'da bulunan 58'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Arı duruşmaya katılmazken, avukatı Tolgay Güvercin hazır bulundu. Arı’nın avukatı Güvercin’in mütalaaya karşı savunmasının ardından kararını açıklayan mahkeme, Arı’ya "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak" iddiasıyla 2 yıl hapis cezası vererek, erteledi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.