Gazeteciye ‘benziyor’ davası!

Sezgin Kartal

Sezgin Kartal

  • Çalışan Gazeteciler Günü'nde gözaltına alınarak tutuklanan gazeteci Sezgin Kartal hakkında Kobanê’de çekildiği belirtilen fotoğraftaki bir kişiye benzediği gerekçesiyle “Örgüt üyeliği” iddiasıyla dava açıldı.

Evinin kapısı 10 Ocak'ta kırılarak gözaltına alınan ve 13 Ocak'ta “Örgüt üyeliği” şüphesiyle tutuklanan gazeteci Sezgin Kartal hakkında yürütülen soruşturma tamamlanarak iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan dört sayfalık iddianamenin iki sayfası, PKK/KCK/YPG’nin tarihçesinden oluşuyor. Adana Cumhuriyet Başsavcılığının bir başka kişi hakkında yürüttüğü soruşturma kapsamında 16 Eylül 2020'de gerçekleştirilen ev aramasında el konulan bir bilgisayarda 26 Eylül 2014 tarihli bir fotoğraf bulunduğunu kaydedilen iddianamede, fotoğraftaki bir kişinin Sezgin Kartal ile “saç, alın, burun ve yanak yapısı ile benzerlik gösterdiğinin” Ankara Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı raporu ile tespit edildiği öne sürüldü. 

  HTS kaydı delil gösterildi

İddianamede gazeteci Kartal’ın örgütle bağlantısına dair, 5 yıl önce yürütülen bir soruşturma ve dava dosyaları ile ev aramasında alınan dijital materyallerde yer alan fotoğrafları delil olarak gösterildi. İddianamede, gazetecinin telefon hattı üzerinde HTS çalışmaları yapıldığı belirtilerek, Kartal’ın suçlama konusu yapılan fotoğrafın çekildiği tarihten iki gün önce İstanbul’dan yola çıktığı ve 26 Eylül günü ise Urfa'nın Suruç ilçesinde baz sinyali alındığı öne sürüldü.

Google üzerinde hesaplamış

Savcı, Kartal’ın telefonunun 26 Eylül 2014'te 20.19- 23.06 saatleri arasında sinyal vermeyi kestiğini ve dolayısıyla telefonunu kapattığının tespit edildiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Suruç ilçesi ile fotoğrafın çekildiği Ayn el-Arab kenti arasındaki mesafenin Google üzerinden yapılan araştırmada 10 KM olduğunun belirlendiği, bu kapsamda şüphelinin bahse konu tarihte Suriye’nin Ayn el-Arab kentinde bulunan PKK/KCK/YPG silahlı terör örgütü üyeleri ile buluşup silahlı eylemlerde bulunmak amacı ile Şanlıurfa ili Suruç ilçesinden illegal yoldan yurttan çıkış yaptığı yönünde kuvvetli şüphenin oluşturmasıdır.”

Savcı, Kartal’ın gazeteci kimliği altında örgüte müzahir yayınlar üzerinden örgütün eylem ve ideolojisini halka sempatik olarak gösterme çabası içerisinde yazılar kaleme aldığını iddia ederek, Kartal’ın “Örgüt üyeliği” suçundan cezalandırılmasını talep etti. İddianameyi kabul eden İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma günü olarak 4 Nisan’ı belirledi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.