Geleceğimiz sökülüyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kamu yararı’ adı altında zeytinlik alanların maden şirketlerine verilmesine tepki gösteren kadınlar, “Geleceğimizi söküp atmak gibi bir şey bu” diyerek mücadele çağrısında bulundu.

MELIKE AYDIN / JINNEWS-İZMİR

‘Kamu yararı’ öne sürülerek Türkiye’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan Maden Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te “Elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin yapıldığı alanda bulunan zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına bakanlığın izin verebileceği” belirtiliyor. Yasaya yapılan itirazların sonucu gelmeden Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanları’nda YK Enerji’nin zeytin ağaçlarını sökmesi gündeme geldi. Zeytin ağaçları direnişle kurtarılırken yasaya olan tepki ise devam ediyor. 

.
Rukiye Kurul

Zeytin yağını koklayıp kullanıyoruz

Zeytin ağaçlarının kesilmesinin öne geçen kadınlardan emekli işçi Rukiye Kurul, “Vah bize. Zaten artık yağı koklayıp kullanıyoruz. Artık tarım alanlarına bina yapılmasının bırakılması gerekiyor. Kesinlikle maden şirketlerine izin verilmesin, verilenler de iptal edilsin. Daha doğayı koruma amaçlı, insana yakışan, paraya değil doğaya hizmet olmalı” dedi.

.
Çiğdem Çiçek

Önemli olan halkın ne dediği

Güvenlik görevlisi Çiğdem Çiçek de “Ormanlar bizim geleceğimiz” diyerek, “Ağacı başka bir yere taşıdıklarında o ağaç orada yaşamaz. Çünkü toprağını değiştiriyorlar. Önemli olan halkın ne dediği, yönetenlerin değil. Geleceğimizi söküp atmak gibi bir şey bu” ifadelerini kullandı.

.
Irmak Ertaş

Kaynağın kesilmesi kıtlık demektir

Şehirlerde yeşillik bulamadıklarını ifade eden Irmak Ertaş, “Beton yığınları arasında yaşıyoruz. Binlerce yıldır var olan zeytin ağaçlarını keyfi şekilde başka amaçlar uğruna kesmek anlaşılır bir şey değil. Bu konuyla ilgili ne halktan ne Meclis’ten yana yeterli yaptırımın olduğunu düşünmüyorum. Bir tepki olması gerekiyor ama yok. Sahip çıkmak bize düşüyor” şeklinde konuştu. Zeytin ağaçlarının sökülmesinin acımasızlık olduğunu kaydeden Irmak, “Zeytinden geçinen, beslenen çok sayıda insan var. Bunun kaynağının kesilmesi demek kıtlık demek. Zaten halihazırda çok az olan ve çok maddi olarak insanların zor ulaşabildiği şeyler bunu daha da zorlaştırmak acımasızlık” sözlerine yer verdi.

.
Berivan Çicer

Enerji doğal yollardan bulunabilir

Ege’nin simgesi olan ve ihracatı yapılan zeytinin korunması gerektiğini ifade eden üniversite öğrencisi Berivan Çicer de “Zeytinlerin kömür için yok edilmemesi taraftarıyım. Türkiye’de doğal yollardan enerji elde edilebilir. Kömür karbondioksit salıyor, küresel ısınmaya neden oluyor” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.