Genç başladı, genç bitirecek

Kadın Haberleri —

Berfin Evren

Berfin Evren

  • Berfin Evren, henüz 3 yaşındayken devletin koruculuk baskılarından dolayı ailesiyle İstanbul’a göç etmek zorunda kaldı. 16 yıl sonra kadınların ve gençlerin sorunlarını çözmek için doğduğu Ziyaret beldesine DEM Parti’nin eşbaşkan adayı olarak geri döndü.
  • ‘Genç başladık, genç bitireceğiz’ sözünü ilke edinen Evren, kadınlara biçilen rolleri yerel yönetimlerde yıkarak başladığını belirtti ve ekledi: “Kadın kooperatifleri kuracağız, meslek atölyeleri açıp ekonomik destek sunacağız ve çözüm merkezleri oluşturacağız.”

Kadınların siyasette eşit temsiliyetini esas alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), “eşbaşkanlık” sistemiyle 31 Mart’ta kentleri yönetmeyi hedefliyor. 3’üncü Yol çizgisiyle gençlere ve kadınlara alan açan DEM Parti’ye ilgi yoğun. Seçimlerin heyecanla beklendiği merkezlerden biri de Sêrt’in Xana Hawêl (Baykan) ilçesine bağlı Ziyaret (Veysel Karani) Beldesi.

2014 yerel seçimlerinde belediyeyi kazanan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Enes Cengiz’in 2016’da tutuklanmasının ardından belediyeye kayyum atandı. Yerel yönetim alanında büyük bir tahribata uğrayan beldede, 2019 seçimlerinde ise belediye yönetimi Saadet Partisi’ne geçti.

16 yıl sonra döndü

1993 yılında “belediye” statüsü alarak belde olan Ziyaret’de, Veysel Karani Türbesi’nin bulunması burayı inanç merkezi bakımından önemli bir yer kılarken, 2010 yılından günümüze belde nüfusunda bir düşüş gözlemleniyor. İşsizlik nedeniyle gençlerin göç etmek zorunda kaldığı beldede bu tabloyu tersine çevirmek için aday olan DEM Parti’nin “en genç adayı” Berfin Evren (19), topraklarından koparılmak istenen binlerce Kürt’ten biri. Ziyaret’de doğan ancak ailesinin kendilerine dayatılan koruculuğu kabul etmemesi üzerine henüz 3 yaşındaki iken ailesiyle İstanbul’a göç etmek zorunda kaldı. Ancak 16 yıl sonra döndüğü memleketinde eşbaşkan adayı oldu.

Erkek egemenliğine karşı ‘Jin, Jiyan, Azadî’

MA’dan Bazid Evren’e konuşan genç aday, iktidarın kadını siyasetten ve toplumdan uzaklaştırmak istediğini ancak buna karşı eşit temsiliyeti savunan DEM Parti’de neden siyaset yapmak istediğini anlattı.

“DEM Parti kadını daha fazla alana, siyasete çekmeye çalışıyor. ‘Jin Jiyan Azadî’ felsefesi beni çok etkiledi. DEM Parti, kadın özgürlüğünü esas alan bir parti. ‘At, avrat’ diyerek ötekileştiren, toplumsal eşitsizlik yaratan bu iktidara karşı geliştirilen ‘Jin, Jiyan, Azadî’ felsefesi, sadece biz Kürt kadınlarına değil tüm dünya kadınlarına umut oldu. ‘Genç başladık, genç bitireceğiz’ sözü de beni siyasete atılma konusunda etkileyen başka bir etkendi.”

 

 

Kalıpları yerelden yıkarak başladı

Evren, eşbaşkan aday adayı olmadan önce “kadınsın yapamazsın” kalıbına bu kez “çok gençsin yapamazsın” klişesinin eklenmek istendiğini ifade ederek, bu süreçte kadınların başardıklarını düşünerek kendini motive ettiğini söyledi.

“Burada kadınlara belli roller biçilmiş. Ev işi, çocuk bakmak, yemek ve temizlik yapmak vb. dışında başka bir olanak bırakılmamış. Belli bir kalıp var ve sen bunun dışına çıkamazsın. Aslında buradaki kadınlarında düşüncesi o kalıba sığmış. Maalesef 5 bin yıllık erkek egemen sistem etkili olmuş. Ben de bu yüzden kendi memleketimde, doğduğum topraklarda siyaset yapmak, yerel yönetimlerden başlayarak bu kalıpları kırmak istedim.”

Öncelik kadın istihdamı

Değerlendirmesinin devamında seçilmesi halinde hayata geçirecekleri projelere değinen Evren, öncelikli projelerinin kadınlar özelinde olduğunu ve ekolojik üretime dayalı kadın kooperatiflerinin kurulmasını amaçladıklarını söyledi. Evren, sanayi sitesinin kurulması ve tekstil fabrikasının açılmasıyla işsizlik sorununa çözüm olacaklarını dile getirdi.

Evren, gençlere, kadınlara, çocuklara yönelik projelerini de şöyle sıraladı: “Gençlere belli noktalarda ücretsiz internet desteği sunmayı planlıyoruz.  Eğitime destek sunacağız ve imkanlar doğrultusunda burs vereceğiz. Kadın ve gençlere meslek edinme atölyeleri açıp hem meslek edinme hem de ekonomilerine katkıda bulunmalarını sağlayacağız. Kadın sorunlarının tartışıldığı çözüm merkezi açacağız, her mahallede çocuk parkı ve beldeye taziye evleri yapacağız. Beldemizin tanıtımını yapıp ve yerel basını kuracağız. Çünkü Ziyaret inanç bakımından çok önemli bir yere sahip. Aynı zamanda belediye bünyesinde insanların piknik yapabileceği, güzel zaman geçirebileceği sosyal tesisler yapmayı hedefliyoruz. Doğal afet ve depremlerin çok yoğun yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz ama halkta bu bilinç yok. Bunun için gönüllü acil durum birimlerini açacağız. Doğal gaz sorunu yaşanıyor, gazı halka eşit bir şekilde dağıtacağız ve abonelikleri hızlı bir şekilde yapacağız.” SÊRT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.