2008 ila 2010 yılları arasında 15-17 yaş grubundaki kızlara yönelik şiddet % 63 oranında arttı. Uzmanlar genç erkeklerin yaşıtları kızlara şiddet uygulamalarını eskiden tabu olarak görüldüğünü, ancak kızlar ve erkeklerin eşit olduklarının giderek benimsenmesiyle genç erkeklerin kızlara karşı daha fazla şiddete başvurduklarını söylüyorlar. Ancak işin ilginç yanı şiddette başvuran genç kızların sayıların giderek artması ve genç kızların birbirlerine karşı şiddete başvurmaları. Son on yıl içinde 15-20 yaş grubundaki kızlar arasında şiddete başvuranların oranı % 119 oranında artış gösterdi.

‘Terbiye’ amaçlı çocuk şiddeti

Stockholm polisinin Gençlik Bölümü Sorumlusu Mathias Henriksson daha önce sadece genç erkeklerin başvurdukları şiddet ve soygun gibi suçların kızlar arasında olağan hale geldiğini, genç kızlarda bir tutum değişikliğinin ortaya çıktığını söylüyor.
Bu arada toplumda tırmanışa geçen şiddetten çocuklar da paylarını alıyor. 0-6 yaş gruplarındaki çocuklara yönelik şiddet 2011 yılında bir önceki yıla kıyasla % 13 oranında arttı. Son 6 yıl içinde ise çocuklarına şiddet uyguladıkları için haklarında soruşturma açılan anne ve babaların sayıları üç kat arttı. Uzmanlar çocuklara yönelik şiddetin büyük bir bölümünün „terbiye etme“ amacına yönelik olduğunu ve aşırı şiddet içermediğini belirtiyorlar. 

Yine ülkede şiddet ve hırsızlık suçlarında da bir artış olduğu gözlemleniyor. BRÅ’nun yayımladığı istatistikler cep ve bisiklet hırsızlığının bir önceki yıla kıyasla % 9 oranında artarak 65.687’ye yükseldiğini gösteriyor. Şiddet suçlarında ise % 3 oranında bir artış görüldü. Geçtiğimiz yıl 116 bin kişi şiddete maruz kaldığını belirterek polis ve savcıya başvurdu.

MURAT KUSEYRİ/STOCKHOLM