Gençlikten iktidara yanıt

  •  HDP Gençlik Meclisi'nin “Şimdi Gençlik Zamanı” şiarıyla Amed'de yaptığı 3.Olağan Kongresi'nde tüm baskı ve engellemelere rağmen salon dolup taştı. Kongrede konuşan HDP Eşbaşkanı Sancar, gençliğin tokat gibi cevap verdiğini belirterek, ilk seçimde bu iktidarı göndereceklerini söyledi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, “Şimdi Gençlik Zamanı” şiarıyla Amed'in Kayapınar ilçesinde bulunan Kaplan City salonunda 3. Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. 

Binlerce genç sabahın erken saatlerinde kongrenin yapılacağı salonun önünde buluştu. Gençler, polis kontrolünden geçtikten sonra salonun önünde uzun bir süre “Direne direne kazanacağız”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bijî berxwedana ciwanan” sloganlarıyla halaya durdu. Salona, “Şimdi Gençlik Zamanı” yazılı dev pankartın yanı sıra Kürtçe ve Türkçe “Genç başladık, genç başaracağız”, “Biz değiştireceğiz, derhal istifa”, “Özgür özerk üniversiteler için şimdi gençlik zamanı”, “Yaşasın gençliğin birleşik mücadelesi” ve “Akademide cinsiyetçi politikalara karşı harekete geç” yazılı pankartlar asıldı.

 Binlerce gencin akın ettiği kongrede, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Selam, selam, İmralı’ya bin selam”, “Hükümet istifa” ve “Direne direne kazanacağı” sloganları yükseldi. Kongre, binlerin hep bir ağızdan okuduğu "Çerxa Şoreşê" marşıyla başladı.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başara

Engelleri aşa aşa

Kongrenin açılış konuşmasını Divan Kurulu Üyesi HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran yaptı. Başaran, gençlerin engelleri aşa aşa Amed'e geldiğini belirterek, “Uzun bir zamandır baskı politikalarına karşı sizin öncülüğünüzde mücadele ediyoruz. Siz gençler, bu mücadelenin en ön saflarında her türlü yönelime karşı özgür ve eşit bir yaşam için mücadele ediyorsunuz. Bir kez daha gösterdiniz; Salonlar bize yetmiyor. Gençlerin kararlı duruşunu hiçbir zor aygıtı, saldırı kıramaz ve engelleyemez. Bu mesajı bir kez daha iktidara verdiniz. Bu iktidarın ırkçı sindirme politikaları hiçbir zaman başarılı olmayacak. Gençlik Meclisleri, bugünleri de yarınları da inşa edecek. Biz buna inanıyoruz” dedi.

Bu kararlılık umut oldu

HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, dört bir yandan kongreye katılan gençlere teşekkür etti. Dağ, “Bu kararlılık, Kürdistan gençliğine umut oldu. Kürt gençleri mücadeleden vazgeçmeyecek, bu direniş zaferle sonuçlanacaktır. Hep birlikte özgür bir Kürdistan için, özgür bir Ortadoğu için öncülük rolümüzü oynayacağız” diye konuştu.

Kongrede, HDP Gençlik Meclisi ve Türkiye'deki gençlik örgütlerinin mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan’ın konuşmaları sırasında gençlerin sloganlarla ayağa kalkması dikkat çekti. 

Büyük coşku ve moral

HDP Gençlik Meclisi Üyesi Esengül Kılıç, gençlerin tüm baskı politikalarına karşı mücadeleyi büyüteceğini vurgulayarak, "Sizi 68 kuşağının mücadele ruhuyla; Mahirlerin, Ali Çiçeklerin direniş ruhuyla selamlıyoruz. Önceki kongremizden bu yana baskı ve şiddet ortamında mücadelemizi yürüttük. Bugün bu salon faşizme büyük bir cevap oldu. Bu coşku, büyük bir moral oldu. Gençlik diz çökmez, boyun eğmez, faşizme yenilmez” dedi. 

Teslim alamazlar

Coşkuyla devam eden kongrede konuşan DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, "Bu salondan sisteme büyük bir cevap veriyorsunuz. Bu salon bizlere yetmiyor. Bu kongrenin gerçekleştirilmesi bile büyük bir mesajdır. Hiçbir zaman boyun eğmeyeceğimizin mesajıdır" dedi. İmralı’dan başlayarak her alana yayılan tecride rağmen Öcalan'ın ve Kürtlerin iradesinin teslim alınamayacağını kaydeden Aydeniz, "Tecrit kırılmayana kadar Türkiye’de krizler, kaoslar son bulmayacaktır, demokrasi bu topraklara gelmeyecektir. Bu nedenle sonuna kadar direnişi sürdüreceğiz. Kürtlerin talebi net; Kürdistan’ın özgürlüğüdür" şeklinde konuştu. 

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar

Gençlik tokadı attı

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar da salonu dolduran binlerce gence seslendi. Sancar, şunları söyledi: “Gençlik burada dimdik ayakta, HDP dimdik ayakta. ‘HDP tabanının mecali kalmamıştır’ diyenlere öyle bir cevap verdiniz ki; bir daha bu sözü ağızlarına alamayacaklar. Kürtler HDP’yi sevmiyor diyenlere, Kürdistan’ın dört bir yanından gelen siz gençler öyle bir tokat attınız ki bir daha yüzleri bu sözü söylemeye tutmayacaktır. Gençlik burada dimdik ayakta, umut dimdik ayakta. HDP burada, dimdik ayakta. Bu söz boş bir söz değildir. Sizi mücadeleden alıkoymak için başvurmadıkları kirli yöntem kalmadı. Kaçırmalar, gözaltına almalar, ajanlık teklifleri, ölüm tehditleri tek tek uygulandı gençlere. Gençler, Gençlik Meclisi yöneticileri ve üyeleri ve bütün gençler buna asla aldırmadılar. Taviz vermediler, teslim olmadılar. İşte buradalar, cevabı buradan veriyorlar. 

Baskı yöntemleri sökmeyince, yozlaştırma yöntemlerini devreye sokuyorlar. Gençleri fuhuşa, uyuşturucuya teşvik edecek her türlü alçakça yöntemleri kullanıyorlar. Evet gençleri polisle, mahkemeyle tehditle baskıyla teslim alamayınca çürütülerek yozlaştırarak yok etmek istiyor. Çok ciddi mücadele yürütmek zorundayız. 

Bu ülkede gençlere uygun görülen yaşam itaatkar, uysal ve sadece kariyerizme mahkum olmuş bir yaşamdır. İstiyorlar ki tek tip bir gençlik olsun, bu iktidarın ırkçı, tekçi, faşist ideolojisine teslim olsun, kariyerini düşünsün, yandaş olsun böylece geleceğini kurtaracak diye düşünüyorlar. Oysa asıl gelecek özgürlüktedir, özgür yaşamdadır, onurlu yaşamdadır. 

Bu ırkçı, tekçi, soyguncu, talancı, yalancı düzene karşı büyük demokrasi ittifakını kurma hedefiyle yürüyoruz. Bu ittifakın öncülüğünü siz gençler yapacaksınız. 

HDP gençlik, kadın partisidir, ekoloji partisidir, bu ülkede güzel geleceğin adresidir. O nedenle HDP’ye saldırıyorlar. 

Ortak mücadele şarttır, ortak yürüyüş kurtuluştur. Bu nedenle daha güçlü, daha kararlı, daha inançlı bir mücadele bizi bekliyor. Direnişten inşaya geçiyoruz. Bu ülkeye büyük barış projesini getirecek olan bizleriz. Öncülüğünü de gençler yapacaktır. 

Şimdi kapatma davasıyla bizi yolumuzdan döndüreceklerin zannediyorlar. Büyük yanılıyorlar. Şimdi kapatma davasında esas hakkındaki savunma aşamasına geçildi. Biz savunmayı, hukuk ofisimizde, genel merkezdeki odalarda yazmayacağız, halkla, gençlerle, kadın hareketiyle emekçilerle birlikte yapacağız. HDP’nin savunmasını meydanlarda, fabrikalarda, kampüslerde, tarlarda yapacağız. HDP’yi savunma mücadeleyi büyütmektir. Burada yaptığımız gibi, salonlarda meydanlarda fabrikalarda, öğrencilerin yaşam alanlarında, üniversitelerde, işsiz gençlerle, bütün ezilen halklarla birlikte HDP’yi savunacağız, yaşatacağız, büyüteciz. Bu ülkeye umudun kaynağı olduğumuzu her adımda hatırlatacağız. Zaten HDP halk olduğu için yenilmiyor. Sizler olduğu için yenilmiyor. Onlar ne yaparsa yapsın bu güç burada olduğu için yenilmiyor. 

İlk seçimde göndereceğiz

Bu hırsız ve soyguncu, talancı ve yalancı iktidarı ilk seçimde göndereceğiz. Korkuyorlar, sandığı getirmiyorlar. Gelmekte olanı görüyorlar. Gençlerin gücünü görüyorlar. Anketlerde de saklayamıyorlar. HDP’nin arkasında büyük bir gençlik var. Bu iktidar ilk seçimde gidecek bunu sağlayacak olan biziz ve sizlersiniz. İlk seçimde onları göndereceğiz. Büyük barışa, yeni yaşama, demokrasi ve özgürlüğe giden yollarda anahtar bizdedir. Sizdedir. Önümüze koydukları o paslanmış kilitlerini HDP olarak sizlerle beraber bir anahtar olup açacağız.”   AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.