‘Gerici yasalara karşı birleşelim’

Kadın Haberleri —

Kadın eylemleri

Kadın eylemleri

  • Iraklı Kadın Hakları Aktivisti Büşra Ebu İs, Irak’ta kadına yönelik toplumsal şiddetin artışına dikkat çekerek, kadın hakları için küresel ve bölgesel dayanışmanın önemini vurguladı.

Iraklı Kadın Hakları Aktivisti Büşra Ebu İs, Silêmanî’de düzenlenen Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Demokratik Kadın Koalisyonu (NADA) 1. Kongresi’nde, Iraklı kadınların karşılaştığı toplumsal şiddet ve sistematik engelleri Rojnews’e değerlendirdi. Kadın hareketlerinin tarihsel mücadelesine ve mevcut sorunlara dikkat çeken Ebu İs, kadınların birleşerek gerici yasalara karşı mücadele etmesi ve uluslararası dayanışma ağları kurması gerektiğini vurguladı.

Katılımda ciddi engeller

Büşra Ebu İs, Irak’ta kadın hareketlerinin 1950’li yıllarda başladığını, ancak 2003 sonrası siyasi katılımda ciddi engellerle karşılaştığını belirtti. “Kadına yönelik toplumsal şiddet artıyor; kadınlar cinayet, kaçırılma ve köleleştirme gibi suçlarla karşı karşıya. Özellikle DAİŞ saldırıları sırasında bu durum yoğunlaştı” diyen Ebu İs, yasaların din ve mezhep esasına göre düzenlenmesinin, özellikle 1959 Tarih ve 188 Sayılı Kişisel Statü Yasası’nın, kadın haklarını kısıtladığını ifade etti.

 

 

Kotayı doldurmak için

Irak’ta yoksulluk oranının yüzde 32’ye ulaştığını kaydeden Ebu İs, bu durumun kadınlar ve çocuklar üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu vurguladı. Ebu İs, “Toplumsal engeller, kadınların en büyük sorunu. Devlet, uluslararası anlaşmalara uygun olarak kadınları korumalı ve istikrarlı bir hayat sağlamalıdır” dedi. Anayasa’daki yüzde 30’luk kadın kotasının, siyasette başarılı kadınları dışladığını ve parlamentodaki kadınların çoğunun yalnızca kotayı doldurmak için orada olduğunu belirtti.

İşbirliği önemli

Ebu İs, farklı inançlardan kadınların birleşerek gerici yasalara karşı mücadele ettiğini ve bölgesel-küresel feminist hareketlerle bağ kurduğunu söyledi. Ebu İs,“Arap ülkeleri demokrasiden bahsediyor, ancak bunu kadın haklarını göz ardı ederek bir araç olarak kullanıyor. Bu yüzden dünya genelinde kadın hakları örgütleri arasında işbirliği ve dayanışma çok önemli,” diyerek sözlerini tamamladı. SÎLÊMANI

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.